IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Австралия се задържа на 48-годишно дъно

Данните затвърждават необходимостта от поредното лихвено увеличение от централната банка на страната

10:39 | 16.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Безработицата в Австралия почти не отчита промяна през май, задържайки се на 48-годишно дъно, с което затвърждава необходимостта централната банка на страната да продължи с покачването на лихвите, пише Bloomberg.

Австралия Австралия

Заетостта е нараснала с 60 хил. души на месечна база, задвижена от заетите на пълно работно време, съобщи статистическата служба на Австралия в четвъртък. Безработицата се е задържала на ниво от 3,9%, а делът на участие в работната сила е достигнал рекордните 66,7%.

Най-затегнатият от близо 50 години пазар на труда подчертава необходимостта Австралийската централна банка да продължи да премахва паричните стимули в опит да озапти инфлацията.

"Данните потвърждават, че издръжливостта на пазара се запазва", каза Шон Ланкейк, ръководител по макроикономически прогнози за BIS Oxford Economics. “Очакваме, че централната банка ще повиши лихвите с 50 базисни пункта през юли, като след това ще има още такива ходове", допълни експертът.

Миналата седмица регулаторът прие най-голямото лихвено увеличение от 22 години насам, с което основната лихва достигна ниво от 0,85%. Икономистите прогнозират, че следващия месец предстои още един такъв ход, като вече има дискусии и за последващи подобни ръстове, след като Федералният резерв на САЩ увеличи цената на кредитите със 75 базисни пункта в сряда.

Данните от суаповете сочат, че към момента пазарите очакват лихвата в Австралия да достигне 3,7% до декември и 4,1% до средата на 2023 г. Някои икономисти обаче смятат, че това са твърде агресивни прогнози и че банката ще предприема по-предпазливи ходове, като се има предвид тежкият дългови натиск върху домакинствата. Във вторник гуверньорът Филип Лоу посочи, че е разумно да се смята, че лихвата ще достигне 2,5%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още