IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия одобри най-голямото лихвено увеличение от 22 години

Ястребовият ход изненада инвеститорите, които очакваха по-малък ръст на показателя

10:45 | 07.06.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Гуверньорът на Австралийската централна банка Филип Лоу. Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Гуверньорът на Австралийската централна банка Филип Лоу. Снимка: Bloomberg L.P.

Австралийската централна банка разпери ястребови* криле и одобри най-голямото лихвено увеличение от 22 години насам във вторник, сигнализирайки за последващи ходове на затягане в борбата с инфлацията, с което изненада пазарите, съобщи Ройтерс.

Регулаторът повиши лихвата с 50 базисни пункта (б.п.) до 0,85% - увеличение, което се размина с очакванията на инвеститорите, прогнозиращи ръст от 25 или 40 б.п.

"Като се имат предвид сегашният инфлационен натиск в икономиката и все още твърде ниското ниво на лихвите, днес (7 юни) бордът реши да пристъпи към увеличение от 50 б.п.", каза гуверньорът Филип Лоу в свое изявление. "Бордът очаква да предприеме последващи стъпки в процеса на нормализиране на паричните условия през предстоящите месеци", допълни Лоу.

През май банката предприе първото повишение на лихвата от над 10 години в размер на 25 б.п., затова и очакванията бяха следващите ходове също да са в такъв размер. Последният път, когато бе одобрен по-голям ръст на показателя, бе в началото на 2000 г.

"Има възможност за последващи увеличения от 50 б.п. на фона на инфлацията, която като цяло е основният фокус, подобно на това, което виждаме при други централни банки", каза Алвин Тан, анализатор в RBC Capital Markets.

Последните данни показаха, че инфлацията в Австралия е достигнала 20-годишен връх през първото тримесечие на 2022 г., равнявайки се на 5,1 на сто, като може да доближи 6% през това тримесечие на фона на поскъпващите храни, горива, наеми и жилища.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Вдигайте рязко лихвите -мексиканската вълна от лихвени повишения доближава бреговете на България ...ЕЦБ ще заседава във Четвъртък -края на ниските и отрицателни лихви до месеци ще е и в България !!1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Вдигайте рязко лихвите -мексиканската вълна от лихвени повишения доближава бреговете на България ...ЕЦБ ще заседава във Четвъртък -края на ниските и отрицателни лихви до месеци ще е и в България !!1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още