fallback

Подгответе се, момчета, предстоят лихвени повишения от ЕЦБ

Постепенен, но устойчив курс на допълнителни лихвени повишения би бил уместен, смята гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард

10:44 | 21.06.22 г. 5

Brace youselves, lads! (букв. прев. Подгответе се, момчета). Така Дребосъка от бандата на Изгубените момчета предупреждава приятелите си за това, което Питър Пан предстои да направи в битката си срещу капитан Джеймз Хук. А именно - да победи.

В понеделник (20 юни) гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард отправи подобно предупреждение по време на второто си за годината изслушване пред Комисията по икономически и парични въпроси към Европейския парламент (ЕП).

Пред депутатите Лагард потвърди досегашните планове на ЕЦБ да прекрати покупките на нетни активи по пандемичната си програма PEPP на 1 юли и да повиши лихвите с 25 базисни пункта (б.п.) на заседанието си в края на следващия месец.

Както загатна и на пресконференцията си след последното заседание на регулатора, Лагард посочи, че ЕЦБ е готова на по-голямо лихвено повишение през септември. Размерът му "ще зависи от обновените средносрочни инфлационни перспективи". "Ако средносрочните инфлационни перспективи останат устойчиви или се влошат, би било подходящо по-голямо увеличение през септември", коментира Лагард.

Освен това централният банкер посочи, че на база сегашните оценки на ЕЦБ банката очаква, че "постепенен, но устойчив курс на допълнителни лихвени повишения би бил уместен".

Или накратко посланието, което Лагард отправи към пазарите е - подгответе се, момчета, предстои затягане на паричната политика на еврозоната.

Плановете за юли може и да са ясни, но тези за септември продължават да доминират вниманието на пазарите. Инвеститорите и икономистите са в очакване на това какъв ход ще предприеме ЕЦБ, след като се чуват апели за действие и от двата лагера - от този, подкрепящ по-голямо лихвено увеличение, и този в полза на по-малките и внимателни ходове.

Лагардка

Източник: Peter Boer/Bloomberg

Не по-малко влияние получават и изказванията на централните банкери по отношение фрагментацията на облигационните пазари в еврозоната.

Миналата седмица ЕЦБ свика извънредно заседание, след като доходността по 10-годишните италиански държавни ценни книжа надмина 4 на сто. Тогава регулаторът пое ангажимент да изготви инструмент против тази фрагментация.

"След като постепенният процес по нормализиране на паричната политика бе започнат през декември 2021 г., поехме ангажимент да действаме срещу повторната поява на рискове от фрагментация. Пандемията остави трайни слабости в икономиката на еврозоната, които допринасят за неравномерното прехвърляне на нормализирането на паричната политика между юрисдикциите", коментира Лагард, като напомни поетия ангажимент за по-ускорено изготвяне на инструмент против фрагментацията.

Към момента може да се каже, че ЕЦБ е като "птиче, което е изскочило от черупката си", както Пан сам се описва пред Хук. Остава въпросът какво е изскочилото птиче - гълъб или ястреб*.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
fallback