IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казакс: Известна волатилност е нормална при покачването на лихвите

Банката е силно посветена на това да действа против риска от фрагментация, каза Марио Сентену от ЕЦБ

15:51 | 20.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да се бори срещу неоправданите движения на финансовите пазари, но също така трябва да е подготвена да погледне отвъд турбуленцията по пътя си към премахването на отрицателните лихвени равнища. Такова мнение изрази членът на Управителния съвет (УС) на банката Мартинс Казакс, цитиран от Bloomberg.

"Ако действията наистина станат необходими, ние ще сме готови за това", каза ръководителят на Латвийската централна банка в интервю в Рига. "Нормално е да видим малко нараснала несигурност и волатилност. Трябва да преминем през тази ситуация с ясно съзнание и твърда ръка, които да покажат на пазара каква е нашата посока", смята Казакс.

Малко след като затвърди намеренията си да повиши лихвите през юли, ЕЦБ свика извънредно заседание миналата седмица, тъй като доходността по 10-годишните италиански държавни облигации скочи над 4 на сто.

"Донякъде е нормално да има нараснала волатилност след години парична политика, в която лихвите не са повишавани", коментира централният банкер. Той предупреди, че пазарите не трябва да "губят контрол заради скоростта, с която се прави преоценка и се достига до много по-високи нива на лихвите".

На извънредното си заседание УС на банката пое ангажимент да създаде инструмент, с който да пребори фрагментацията на пазарите. Според лица, запознати със ситуацията, той би трябвало да е готов за следващото заседание на ЕЦБ, което ще се състои на 20-21 юли.

Изборът на правилния момент за намеса обаче няма да е лесен, като се имат предвид различията между икономиките в еврозоната. Освен това ЕЦБ ще трябва да увери пазарите, че справянето с фрагментацията няма да попречи на битката с инфлацията, която месец след месец достига нови рекордни равнища. Последните данни на европейската статистическа служба Евростат показаха, че инфлацията в еврозоната вече е над 8 на сто през май.

Проблемите с предаването на паричната политика в една страна членка на еврозоната "не би трябвало да подкопаят" решенията относно цялостната позиция, смята още Казакс. "Може да е необходимо да бъдат създадени различни инструменти, за да се преборят тези два проблема", коментира управителят на латвийския регулатор.

В понеделник членът на УС на ЕЦБ Марио Сентену, от своя страна, посочи, че ЕЦБ е силно решена и посветена да действа против риска от фрагментация и работи върху инструменти, които да възпрат натиска върху дълговите спредове.

В своя реч по време на събитие Сентену обясни, че такива инструменти ще бъдат използвани само в случай на необходимост "или, ако са добре направени, може никога да не бъдат използвани".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още