IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плюсовете от спестовна застраховка живот

Застраховката живот е сред най-използваните начини за спестяване в много страни по света

10:33 | 02.03.06 г.
Плюсовете от спестовна застраховка живот

Aко сте решили да сключите застраховка живот, е важно да насочите вниманието си към някои детайли около този вид застраховка. Сред тях е например фактът, че е добре тя да се прави за по-дълъг период и че трябва да се сключва, когато човек е здрав, тъй като хора със здравословни проблеми не могат да се застраховат или се застраховат много скъпо. Тук са представени някои ориентировъчни точки около спестовната застраховка живот:

1*. Още от първия ден на сключване на застраховката сте с покритие върху цялата сума. Например при вноска от 100 лв. на месец и 25 г. срок на застраховката, още от първия ден сте с покритие 33 000 лв.

2*. На 25-тата година получавате тези 33 000 лв. + натрупаната доходност.

3. Ако сте млад (до 30 г.), рисковият ви коефициент е нисък и реално внасяте с няколко процента по-малко, отколкото ще получите накрая.

4. Ако в момента сте здрав, то това е точният момент да се застраховате. Застрахователите не застраховат болни хора.

5*. Правете застраховката за максимално дълъг период (например 25 г.), защото така покритието ви при месечна вноска 100 лв. е 33 000 лв., а ако я направите за 5 г. покритието ви ще е около 6 600 лв. Ако през тези 5 години здравето ви се увреди, няма да имате възможност да се застраховате по-нататък.

6*. Минималната застрахователна сума е 1000 лв., тоест месечна вноска около 4 лв.

7. Спестовната застраховка живот ви осигурява при трайна нетрудоспособност. При трайна нетрудоспособност над 50% спирате да правите вноски и в края на периода получавате цялата застрахователна сума. Тоест тази застраховка не ви осигурява само срещу риска смърт.

8. Не на последно място са данъчните преференции. До 10% от облагаемия доход се признават за разход, ако средствата са за покупка на полица по застраховка живот. Например ако за цялата година имате облагаем доход от 5 000 лв. и внесете 500 лв. за застраховка живот, то няма да платите данъци върху тези 500 лв. Данъчната ставка е около 20%, следователно ще си спестите 100 лв. данъци. Тези 100 лв. ще бъдат вложени в застраховка и ще ви носят покритие + доходност. При изтичане на полицата ще платите данък от 12% върху вноските, но не и върху натрупаната доходност. Важното е, че тези 100 лв. са ви помагали да достигнете по-голяма застрахователна сума, че доходността от тях е необлагаема, както и че данъкът е 12%, а не 20%.

*Цифрите в точки 1,2,5 и 6 са ориентировъчни, като имат различия за различните компании.

Коментирайте тази статия във форума.

Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още