IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предимствата на доброволното пенсионно осигуряване

15:51 | 06.03.06 г.
Предимствата на доброволното пенсионно осигуряване

Доброволното пенсионно осигуряване е продукт, който е алтернатива на спестовната застраховка живот, затова ако имате покритието на единия продукт, е хубаво в някаква степен да използвате и другия. 

Основната разлика между двата продукта е, че при спестовната застраховка живот имате голямо еднакво по размер покритие от първия ден на застраховката до последния ден. При при доброволното пенсионно осигуряване в началото натрупванията ви са много малки, защото се определят изцяло от вноските ви. В края на периода обаче сумата е много по-голяма от тази, която ще получите по спестовната застраховка живот, защото върху вноските в доброволен пенсионен фонд получавате по-висока годишна доходност.

Друга съществена разлика, е че при застраховката не трябва да пропускате нито една вноска, защото няма да можете да се ползвате от покритието по полицата.

При доброволното пенсионно осигуряване обаче можете да внасяте когато и колкото поискате.

Средствата се натрупват и можете да ги изтеглите във всеки един момент или да ги оставите да станат още повече. При спестовната застраховка живот също можете да изтеглите средствата предварително, но това не е изгодно за вас.

Данъчните преференции и при двата продукта са еднакви. До 10% от облагаемия доход се признават за разход, ако средствата са за покупка на полица по застраховка живот или са внесени във фонд за доброволно пенсионно осигуряване. Например, ако за цялата година имате облагаем доход от 5 000 лв. и внесете 500 лв., то няма да платите данъци върху тези 500 лв. Данъчната ставка е около 20%, следователно ще си спестите 100 лв. данъци. Тези 100 лв. ще бъдат вложени и ще ви носят доход. При изтичане на полицата ще платите данък от 12% върху вноските, но не и върху натрупаната доходност.

Коментирайте тази статия във форума.

Вижте всички статии
от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още