IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоян Недин: Стартъпи за хардуер имат потенциал, AI е труден сектор за инвестиции

Софтуерните компании, които привличат инвестиционно внимание, са много повече от хардуерните, каза партньорът във Vitosha Venture Partners

15:28 | 08.06.23 г.

България има потенциал за предприемачество в сферата на хардуера, чиповете, но особено в аутомотив сектора. Това каза Стоян Недин, партньор във Vitosha Venture Partners, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Vitosha Venture Partners е избрала девет компании, в които влага 1 млн. евро. По думите на Недин общото между тях е, че решават много очевидни проблеми - например компания, организираща търгове за автомобили, платформа за ефективно организиране на събития и други - общо девет подобни стартиращи компании. "Имаме дори компания, която решава проблема на всички собственици на домашни любимци, които тръгват на почивка или друго пътуване и им се налага да оставят на някого домашния си любимец", разказа Недин.

На въпрос дали има достатъчно компании в България, които произвеждат хардуер, гостът каза: "Не бих казал, че има достатъчно такива компании, още по-малко "хубави" такива. Със сигурност са недостатъчно".

По думите му много повече са софтуерните компании, които привличат инвестиционно внимание.

"Ще се радваме да видим повече компании в хардуера, имайки предвид, че в България се изграждат доста аутсорсинг производства в хардуера, не само на чипове, но особено в аутомотив сектора. Делът на тази индустрия във БВП е впечатляващите 10 млрд. лева и на това не се обръща достатъчно внимание. 70 хил. души работят там. Именно това ноу-хау, което черпим от тези компании, за които се работи, вярвам, и за мен е лична цел, може да бъде следваща основа за предприемачество в хардуера и специално в аутомотив сектора“, посочи събеседникът.

Според Недин секторът на изкуствения интелект е твърде динамичен и труден за инвестиране заради дългосрочната непредвидимост. „Предвидимостта в този сектор, който тепърва започва, е много трудна, но със сигурност ще рефлектира върху всички технологични компании“, отбеляза той. 

Колко успешни са платформите за търгове на автомобили в чужбина? Какво представлява стартъпът за производство на калаени сплави, в който Vitosha Venture Partners инвестира и какви са перспективите? 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още