IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран обвинява за вируса западните правителства

„Червеят“ Stuxnet е инфектирал най-малко 30 000 IP адреса в Иран

12:06 | 28.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Иран обвинява за вируса западните правителства

Компютърен вирус, който порази множество индустриални мощности в Иран, е проектиран от чужди правителства, за да подкопае ядрените амбиции на страната, се казва в изявление на властите в Техеран, цитирано от Financial Times.

Докато на Запад експертите продължават да анализират произхода и разпространението на „червея“ Stuxnet, който е инфектирал най-малко 30 000 IP адреса в Иран, представител на иранското правителство обърна внимание на неговата сложност.

„Когато разглеждаме потенциала на червея, става ясно, че той не е направен от обикновена хакерска група“, казва Хамид Алипур, директор на Иранската информационно технологична компания. „По-скоро е разработен от серия организации и страни“.

Алипур не назовава конкретна страна, но според някои западни експерти вирусът вероятно е пуснат от Израел, който се предполага, че има развит потенциал за водене на кибервойна.

Иран отхвърли твърденията, че вирусът е повредил ядрената електроцентрала в Бушер, но западните експерти се интересуват повече дали вирусът е засегнал мощностите за обогатяване на уран в Натанз.

Няма особен смисъл в кибератака срещу Бушер, тъй като това е реактор, използван за граждански цели и западните правителства не виждат заплаха точно там, казва Марк Фицпатрик от International Institute for Strategic Studies. Мощностите за обогатяване на уран в Натанз обаче, които са в основата на страховете на международната общност, биха представлявали интересна цел за кибератака.

Може да отнеме време, преди да стане ясно дали в Натанз са нанесени щети, допълва Фицпатрик. „Има толкова много проблеми в Натанз, че ако има компютърен вирус, те може да не го открият веднага“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още