IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft обмисля придобиване на Adobe?

Спекулациите, че изпълнителните директори на двете компании са обсъждали възможността за сливане, повишиха с над 11% цената на акциите на Adobe

14:15 | 08.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Microsoft обмисля придобиване на Adobe?

Евентуалното придобиване на софтуерния производител Adobe Systems от Microsoft е било сред идеите за по-тясно сътрудничество между тях, които са обсъдени на скорошна среща между главните изпълнителни директори на двете компании, които се конкурират на пазара на десктоп софтуер.

Това са заявили пред Financial Times анонимни източници, които са запознати с преговорите.

Предложението е дошло след по-широката дискусия за това дали двете компании трябва да се обединят в борбата си срещу Apple. То подчертава желанието на Microsoft да обмисли по-радикална тактика, за да се противопостави успеха, който Apple постигна със смартфона iPhone и таблетния компютър iPad.

Източниците, присъствали на срещата между Стив Балмър от Microsoft и Шантану Нарайен на Adobe, са на мнение, че вероятността неформалното предложение за поглъщане да доведе до споразумение между двете компании е много малка.

Те посочват, че много по-активни са били дискусиите между Microsoft и Adobe за намиране на възможни области за сътрудничество. Въпреки това новината за срещата вдигна акциите на Adobe се с 11,5% до 28,69 долара за акция през последния час на търговията на борсата Nasdaq вчера.

Това повиши пазарната капитализация на компанията над 15 млрд. долара.

Въпреки че разполага с парична наличност от близо 37 млрд. долара към края на юни и пазарна оценка от над 200 млрд. долара, засега Microsoft избягва подобни мащабни придобивания. Преди две години опитът на софтуерната компания да купи Yahoo завърши без успех.

Adobe дълго бе считана за по-вероятна цел на Apple допреди сериозния разрив между двете компании, който дойде през тази година. Причина за това стана решението на Apple да ограничи използването на технологията на Adobe – Flash, в своите нови сензорни устройства.

Нападките между двете компании понижиха в началото на октомври акциите на Adobe до най-ниското им ниво през последната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още