IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adobe отвръща на удара на Apple

Според Adobe, противно на твърденията на Apple Flash оригинално е разработен именно за touch-screen таблети

12:24 | 14.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Adobe отвръща на удара на Apple

Adobe Systems отвръща на Apple във войната за видеоформати между двете технологични компании с рекламна кампания, пише Financial Times.

Дни след представянето на своя таблет iPad по-рано тази година, изпълнителният директор на Apple Стив Джобс разкритикува Flash технологията на Adobe, която е широко използвана за видео и интерактивно съдържание.

Технологията не е включена в нито едно от мобилните устройства на Apple - iPad, iPhone и iPod.

Новата серия реклами на Adobe имат за цел да подчертаят „отвореността“ на компанията и да обяснят „истината за Flash”. Рекламите цитират данни, според които три четвърти от видеоматериалите в интернет се гледат чрез Flash. Така, поради непреклонната позиция на Apple, много от видео и интерактивните материали в мрежата оставали недостъпни за потребителите на iPhone и iPad.

В отворено писмо, публикувано на интернет страницата на Apple миналия месец, Джобс окачестви Flash като „затворена система, която нито е безплатна, нито използва свободен код“ и е контролирана единствено от Adobe. “Мобилният сектор е за устройства с ниско енергийно потребление, touch screen технология и отворени интернет стандарти – все области, в които Flash не е приложим“, заяви той.

Според Adobe, противно на твърденията на Джобс, Flash оригинално е разработен именно за touch screen таблети.

„Като основатели на Adobe ние вярваме, че най-доброто за програмистите, собствениците на уеб съдържание и потребителите е свободният пазар“, казват в отворено писмо основателите на Adobe Чък Гешке и Джон Уорнок. „Смятаме, че със своите действия Apple може да подкопае бъдещето на мрежата – бъдеще, в което мобилните устройства са повече от компютрите, всеки може да публикува съдържание и достъпът до мрежата може да бъде осъществен отвсякъде и по всяко време.“

„Ние вярваме, че въпросът е именно в това: Кой контролира интернет пространството? И вярваме, че отговорът е никой и всички и със сигурност не и една единствена компания“.

При разработването на приложения за бързо растящия сектор на мобилния интернет, Apple насърчава програмистите да използват езика HTML5 вместо софтуера на Adobe.

Миналия месец Apple обяви, че ще забрани на програмистите да пишат приложения за устройствата на Apple със софтуер на Adobe. Тази стъпка привлече вниманието на американските антитръстови регулаторни органи, които започнаха разследване дали решението на Apple да забрани използването на Flash на своята iPhone платформа противоречи на принципите за пазарна конкуренция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още