IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dogan Holding търси купувачи за вестник Hurriyet

Огромните глоби, наложени на компанията, са причина за разпродажбата на активи

10:28 | 06.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Dogan Holding търси купувачи за вестник Hurriyet

Най-голямата медийна компания в Турция - Dogan Yayin Holding, е обявила за продан всекидневника Hurriyet, като е наела инвестиционната банка Goldman Sachs за съветник по евентуалната продажба. Това съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Този ход на Dogan Holding е сигнал, че компанията се отказва от битката, която тя води срещу правителството на Турция, смятат анализатори. Това бе прието изключително позитивно от пазарите и акциите на вестника се изстреляха с 9,15 на сто.

Продажбата на Hurriyet, 66,6% от който е собственост на фамилия Доган, ще бъде осъществена отделно от продажбата на други активи на медийния гигант. Сред тях са телевизионните канали Kanal D и Star, съобщават източниците на WSJ.

Говорителят на Dogan Holding е отказал коментар относно информациите за продажба на Hurriyet. До този момент фамилията отричаше, че се планира продажба на вестника.

„Не сме очаквали Доган да се разделят напълно с този бизнес. Hurriyet е най-големият вестник в Турция, с голяма преднина пред останалите. Той има огромна сила в политическия живот и това е основната характеристика на марката“, коментира анализаторът на HSBC Турция Бюлент Юрдагюл.

„От инвестиционна гледна точка турските медии, и в частност този актив, са много атрактивни. Разходите за реклама на глава от населението са много ниски и това крие потенциал за значително увеличение и печалби, тъй като компанията е фамилен бизнес. В момента може би инвеститори, близки до властта, ще бъдат заинтересовани“, посочва той.

В медийната империя на фамилията Доган има вестници и телевизии, достигащи до над 30% от аудиторията в Турция. Продажбата на част от тях се налага след серията от данъчни актове на обща стойност от близо 3,4 млрд. долара, наложени от регулаторните органи. 

Компанията трябва да набави поне 2,5 млрд. долара кеш, за да плати глобите си. Позицията на нейните ръководители е, че санкциите са политически мотивирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
luvara
преди 13 години
Айде ислямистите се сдобиха и с медийна власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
Няма ли кой да им даде телефона на Ирена Кръстева? Дето се вика, и с властта умее да пофлиртува...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още