IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2010 стана най-успешната година в историята на Intel

Технологичната компания постигна рекордни продажби, печалба и печалба на акция както за четвъртото тримесечие, така и за цялата 2010

10:24 | 14.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
2010 стана най-успешната година в историята на Intel

Технологичната компания Intel отчете рекордна печалба и приходи през последното тримесечие на 2010, както и за цялата 2010, която стана най-успешната година в историята на компанията.

Силните й продажби вдъхнаха оптимизъм за възстановяването на световната икономика, превръщайки се в доказателство, че икономическата увереност на компаниите расте, което ги кара да инвестират повече в ново оборудване и технологии.

Нетната печалба на Intel скача до 11,7 млрд. долара за цялата 2010 г., което се равнява на 2,05 долара на акция. Печалбата от основна дейност е 15,9 млрд. долара, а приходите за цялата година възлизат на 43,6 млрд. долара, съобщават от технологичната компания.

Постигнатите финансови резултати са рекордни в нейната история. Intel е генерирала 16,7 млрд. долара парична наличност, платила е дивиденти в брой за 3,5 млрд. долара и е използвала 1,5 млрд. долара за обратно изкупуване на 70 млн. свои обикновени акции.

“2010 беше най-добрата година в историята на Intel,” заявява главният изпълнителен директор на компанията Пол Отелини, като допълва, че 2011 се очаква да бъде „дори още по-добра“.

От технологичната компания уточняват, че търсенето е било изключително силно на пазара на сървъри и технологии, използвани в центровете за съхранение на данни. Те съхраняват и обработват нарастващото количество информация, преминаваща през интернет.

Нетната печалба на Intel за четвъртото тримесечие нараства до 3,4 млрд. долара, или 59 цента на акция, в сравнение положителен финансов резултат от 2,28 млрд. долара, или 40 цента на акция, за същите три месеца на 2009 г.

Приходите за тримесечието се увеличават до 11,46 млрд. долара, надминавайки средните прогнози на анализатори.

Главният изпълнителен директор на Intel отбелязва, че това е трето поредно тримесечие на рекордни продажби и печалби за компанията. Пазарът на персонални компютри е продължил да расте и през 2010, отбелязвайки растеж от около 17 на сто, по негови думи.

„През 2011 г. всичко ще се подобри поне малко“, отбелязва оптимистично той. „Икономиката се очаква да се подобри.“

Intel очаква силното увеличение на продажбите да продължи през текущото тримесечие, прогнозирайки приходи от 11,1 млрд. до 11,9 млрд. долара, което също е над пазарните очаквания.

Според Пол Отелини продажбите на компанията ще се увеличат с около 10% за цялата 2011 г.

Акциите на Intel се повишават с 2% до 21,74 долара в часовете след редовната сесия на борсата Nasdaq. Цената им се е повишила с 2,2% през последните 12 месеца.

От Intel съобщават, че през следващите години се очаква продажбите на компанията на нови пазари да изпреварят продажбите в развитите страни в съотношение две към едно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още