IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов съюз ще се бори с интернет пиратите

Организацията обединява бизнеса, политиката и правоприлагащите органи

11:15 | 06.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Flickr, Лиценз:<a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"> Creative commons</a></em></p>

Снимка: Flickr, Лиценз: Creative commons

Една създадена от индустрията организация ще подпомогне битката на политици и полицаи срещу растящата престъпност в интернет, пише BBC. В Лондон част от  най-големите агенции за сигурност в света заедно с компании от сферата на информационната сигурност основаха международен съюз за защита от хакерски атаки (ICSPA). Цел на алианса е да се бори с киберпрестъпността в глобален мащаб.

В съюза засега участват правителства, международни бизнес асоциации и правоприлагащи организации, сред които и Европол. Сред членовете на съюза са и компании като McAfee, Trend Micro, Visa Europe и най-голямата британска група за онлайн продажби Shop Direct, а председател на организацията е бившият британски вътрешен министър Дейвид Блънкет, който подаде оставка от заемания пост в правителството през март тази година.

"Правителството ни вече инвестира 650 млн. британски паунда, с които трябва да се подобри националната инфраструктура и да се осигури защита срещу киберпрестъпността", обяви британският премиер Дейвид Камерън. Според него обаче природата на този тип престъпления изисква международно сътрудничество при противодействието им.  

Целта на организацията е да подобри националните законодателства и възможности за борба с определените от Камерън като "безпрецедентни заплахи". Финансирането на дейността на съюза ще дойде от ЕС и още няколко външни правителства.

"Киберпрестъпността е глобален проблем и, за да се справим с него, имаме нужда от силно партньорство между държавния и частния сектор", коментират от британското правителство. Една от основните дейности на новосъздадената организация ще бъде именно осигуряването на помощ на държавите, които се нуждаят от нея най-много - например Китай.

В последните няколко месеца киберпрестъпността изживява своя ренесанс. Както заявява и Trend Micro, търговията с поверителни данни процъфтява. Така например в някои форуми всеки може да си купи европейски паспорт за 550 евро или британска шофьорска книжка за 350 евро. Кредитните карти са още по-евтини. А според изследване на американското правосъдно министерство едва 36% от ресорните агенти на ФБР осъзнават важността на борбата срещу кибератаките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още