IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от всеки четирима американски хакери е „ухо“ на ФБР

Плашейки със затвор, тайните служби са формирали армия от информатори в средите на киберпрестъпниците

11:03 | 07.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Един от всеки четирима американски хакери е „ухо“ на ФБР

Подземният свят на компютърните престъпници в САЩ е така пропит от агенти на ФБР и тайните служби, че е обхванат от параноя и мнителност. Причината за това са оценките, че един от всеки четирима хакери издава информация за действията на своите „колеги“, показва проучване на Guardian.

Службите, разследващи компютърни престъпления, са постигнали този завиден успех при изграждането на мрежа от информатори чрез заплахи за дългогодишни присъди на разкритите киберпрестъпници.

В някои случаи дори нелегални форуми, използвани от хакерите като пазар за откраднати лични данни и кредитни карти, се поддържат от „къртици“ на ФБР. В други случаи агенти, специализирани в кражбите на самоличност, поемат контрола върху подобни форуми, използвайки данни, предоставени им от тайните служби.

Мрежата от информатори на ФБР е толкова обхватна, че поне 25% от хакерите в САЩ сътрудничат на разследващите органи, изчислява Ерик Корли, автор на редовен тримесечен доклад за света на хакерите.

Причина за това е както страхът от затвор, така и относителното непознаване на нормативната база. Това позволявало на агентите да манипулират хакерите и те издавали намеренията на своите „колеги“.

Най-известният подобен пример е този на Адриан Ламо – хакер, които предал заподозрения в изнасяне на секретни документи и предоставянето им на WikiLeaks Брадли Манинг.

Манинг водел продължителна комуникация с Ламо, от когото искал съвети и на когото се доверявал. В замяна на това Ламо предал Манинг на властите и сега той е в затвора. За тези си действия Ламо си е спечелил титлата Юда и е най-мразеният хакер в света.

Поредното голямо предизвикателство за ФБР в САЩ е набирането на сила от страна на така наречените „хактивисти“, които през последните месеци са организирали няколко доста сериозни атаки. Сред най-сериозните групи са Luiz Security и Anonymous, които неколкократно поеха отговорност за атаки срещу сайтове на ФБР, Visa и MasterCard.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още