IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony обвини Анонимните за кражбата на данни

Хакерската организация е съпричастна в атаките срещу PlayStation Network (PSN) и Sony Online Entertainment (SOE), смята японският концерн

16:40 | 05.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Sony обвини Anonymous в съпричастност към хакерската атака.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Sony обвини Anonymous в съпричастност към хакерската атака. Снимка: Ройтерс

След кражбата на данни на милиони потребители Sony насочва подозренията си към хакерската група Anonymous.

Специалисти на концерна и на специално наетата софтуерна фирма, която разследва случая, твърдят, че в един от хакнатите сървъри на Sony Online Entertainment (SOE) е намерен документ с името „Anonymous“, който съдържа характерната за това онлйан общество фраза „We are Legion“, пише специализираното онлайн издание GamePro.

Още в първите дни, след като атаката бе оповестена, Анонимните отрекоха да са имали каквато и да е организирана роля в кибернападенията. И дори обвиниха японците в инсцениране на пробив в сигурността, с който компанията се опитва да прикрие технологични затруднения. Въпреки това обаче те отбелязаха, че е възможно индивидуални лица от обществото да са действали самостоятелно.

Sony пък обвини организацията за атаката още на пресконференция на 1 май. „Въпреки че може да няма връзка, бяхме атакувани и от интернет групата Анонимните, които имат лична информация за топ мениджърите на Sony и публикуваха лична информация за техните семейства и данни, свързани с училищата на техните деца“, заяви тогава Казуо Хирай, вицепрезидент, отговорен за развитието на видео игрите в концерна.

В специално писмо до членовете на американския Сенат и Конгреса, публикувано в нощта срещу четвъртък, Sony напомня, че групировката и преди е опитвала да направи живота на концерна черен, като е организирала т. нар. DDOS-атаки (Distributed Denial of Service). При такава атака киберпрестъпници използват стотици компютри с разбита защита, които едновременно изпращат фалшиви искания или писма до сървъра на жертвата, в случая – Sony.

Дали Анонимните са били въвлечени в атаките, все още не е ясно. Sony си навлече гнева на хакерите с иск срещу хакер, атакувал Playstation. Младият мъж, който вече е бил хакнал и iPhone на Apple, е пробил заключващия механизъм на игралната конзола, така че на нея да могат да се играят и самозаписани и копирани игри. След това публикувал подробно упътване в интернет. Все пак след обвинението концернът и хакерът успяха да сключат извънсъдебно споразумение.

Sony ще трябва да отговаря и на въпроси на нюйорския прокурор Ерик Шнайдерман във връзка със защита на потребителските данни. В редица хакерски форуми се твърди, че защитните механизми са остарели и слаби.

Хакнатата впоследствие онлайн система Sony Online Entertainment се използва за масивни multiplayer онлайн игри като EverQuest, Star Wars Galaxies и Matrix Online. Тази мрежа работи отделно от PlayStation Network, но атаките срещу двете са подобни, заяви Маи Хора, говорител на Sony Computer Entertainment. И в двата случая откраднатите данни включват потребителски имена, имейл адреси и хеширани пароли. Тази информация може да се използва за спам и фишинг, пише IDG News Service.

Официалното писмо на Sony до сенаторите и конгресмените може да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още