IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2,2 млн. кредитни карти застрашени след атаката над Sony

Неизвестните хакери твърдят, че са копирали информация за 2,2 млн. кредитни карти от мрежата на Sony

16:47 | 29.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	В ръцете на хакерите може би са попаднали данни за 2,2 млн. кредитни карти.<br />
	<em>Снимка:</em> БТА</p>

В ръцете на хакерите може би са попаднали данни за 2,2 млн. кредитни карти.
Снимка: БТА

Австралиецът Рори Спрекли от Аделаида стана първият потребител на онлайн мрежата на Sony PlayStation Network, който официално се оплака от кражба от кредитната му карта. Спрекли е установил, че някой е платил с картата му услуги за над 2000 долара, пише ABC News.
 

На 23-и април са били регистрирани няколко дребни плащания с картата за под един долар. Обикновено това се прави от крадците като тест, за да са сигурни, че са пробили сигурността на картата. След това са били резервирани вътрешни полети и няколко нощувки в Best Western Hotel. Властите в Австралия вече са започнали следствие, за да установят дали Sony наистина е предприел всичко, за да запази сигурността на банковата сметка на клиента си.


Преди два дни концернът официално призна, че хакери са откраднали информация за милиони потребители на PlayStation Network, която свързва конзолите PlayStation 3 с онлайн игри, филми и други материали.


Междувременно група от анонимни хакери твърди, че е успяла да копира информация за 2,2 млн. кредитни карти от мрежата на Sony, пише британският Guardian. Засега тази информация остава непотвърдена, нито официално отречена от японския концерн. Експерти по информационна сигурност смятат обаче, че достоверността на твърденията не може да бъде потвърдена.


Вестникът твърди, че някои потребители на PSN са започнали да подават жалби срещу Sony заради съмнителни транзакции с кредитните им карти. С една от картите е платена сметка от 1500 долара в германски супермаркет с американска кредитна карта, а десетки потребителя са се оплакали, че с техните карти са купувани самолетни билети от германски авиокомпании и е плащано в японски магазини.


Твърде вероятно е хакерите, които са откраднали данните, да се опитват да разпродават откраднатите 2,2 млн. номера на кредитни карти заедно с техните кодове за сигурност, смята Кевин Стивънс от производителя на антивирусен софтуер Trend Micro.


„Информацията за кредитните карти на потребителите беше кодирана и до момента няма данни за изтичане на такива данни“, коментира в официално изявление Sony. Въпреки това от концерна съветват потребителите си да следят за подозрителни транзакции. Над 90% от регистрираните в PSN потребители се намират в Европа и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още