IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Google влиза в битката за Yahoo

Ако се стигне до покупка, сделката може да бъде спряна от антимонополната комисия на САЩ

10:53 | 24.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Огромен светещ билборд на&nbsp;Yahoo на Times Square в Ню Йорк.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Огромен светещ билборд на Yahoo на Times Square в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Интернет гигантът Google също има интерес да придобие изпадналия във финансови затруднения свой конкурент Yahoo, пише в свой материал Wall Street Journal.

Според „добре запознати със случващото се източници“ представители на гиганта в интернет търсенето преговарят с поне двама инвеститори, които да помогнат при финансирането на сделката по придобиване. 

Разговорите все още били в много ранен стадий и все още нямало официална оферта, се казва още в доклада. Не било изключено и Google да се откаже от плановете си за покупка. Компанията се интересувала преди всичко от това да може да продава реклами на страниците на Yahoo, казват източници на вестника.

Ако Google действително опита да придобие Yahoo, ще се наложи да убеждава в сделката и антимонополните комисии в САЩ. И там, както почти навсякъде в света, Google е най-голямата търсачка. Според доклад на пазарния анализатор Comscore от август Yahoo е на второ място с пазарен дял от 16,3%. Заедно в САЩ Google и Yahoo биха владели повече от 80% от пазарния дял.

В момента Yahoo е раздирана от дълбока криза. През третото тримесечие на годината компанията трябваше да преглътне спад на печалбата от 26%. Нетните приходи се свиха с 5% до 1,072 млрд. долара. Освен това Yahoo продължава да търси нов главен изпълнителен директор, след като Каръл Барц беше уволнена през септември.

Според различни източници по принцип Yahoo е отворена към придобиване. Като възможни заинтересовани страни се споменават инвестиционната фирма Silver Lake Partners и Andreessen Horowitz, китайският онлайн търговец Alibaba и дори софтуерният гигант Microsoft.

Освен това основателят на фирмата Джери Янг също обмислял завръщане. Той обаче би искал да се освободи от чуждестранните клонове на Yahoo, за да намали задълженията и да възроди бизнеса на компанията в САЩ. Сред кандидатите се споменава и медийната компания AOL.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още