IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски работници блокираха завод на поддоставчик на Apple

Стачката е заради недостатъчните допълнителни работни часове, на които служителите в технологичната фабрика разчитат

14:59 | 24.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Много китайски предприятия не предлагат добри условия за труд.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Много китайски предприятия не предлагат добри условия за труд. Снимка: Ройтерс

Над 10 000 работници в Шънджън и Донгуан, двата водещи експортни центъра в южната китайска провинция Гуандун, излязоха на стачки през последната седмица. Последната от тях избухна във вторник в тайванска компютърна фабрика в Шънджън, където над 1000 китайски служители на поддоставчик на американските IT гиганти Apple и IBM стачкуват вече втори ден заради условията си на труд.

Стачкуващите протестират срещу условията за труд в тяхното предприятие, което произвежда клавиатури за Apple и IBM и са окупирали цяла улица. Полицията охранява протеста, но същевременно вече е арестувала десетки стачкуващи.

„Налице е едно изостряне на протестите на работниците през последната седмица, което е най-големият изблик от лятото на 2010 г. насам“, твърди Джефри Кротъл от China Labor Bulletin, базирана в Хонконг група за защита на трудовите права, която следи за безредиците в Китай.

Според China Labor Bulletin средната заплата за работник в производството на електроника е 1500 юана месечно (236 долара), но нараства до около 2500 юана с извънредните. Само че все повече фабрики орязват плащането на извънредния труд, на което работниците разчитат, за да увеличат скромните си основни заплати.

В резултат от стачката ръководителите на фабриката обявиха, че ще намалят средните часове, които всеки работник трябва да работи допълнително в неделите.

Протестите сега са продължение от по-мащабни протести през миналата седмица във фабрика в Донгуан, която е поддоставчик на Nike и Adidas.

Стачките се случват в момент на нарастващи опасения за глобалната икономика, която страда от дълговата криза в Европа и бавното възстановяване на щатската икономика. Страховете за китайската икономика се засилиха още повече вчера, след като HSBC обяви индекса за фабричната активност, който отчита свиване на сектора до нива, които не са виждани от 2009 г. насам.

През изминалите години Apple често бе подлаган  на критика заради липсата на добри политики в областта на опазване на околната среда на китайските му партньори. Връх в тези критики бе публикуван през лятото 46-страничен доклад. „Големият обем на отпадъци, който доставчиците на Apple произвеждат е съществена опасност за общественото здраве и сигурност“, пише в изследването на Institute of Public und Environmental Affairs. Докладът, публикуван от китайските еколози, свидетелства за това, че токсичните отпадъци от 27-те предприятия, за които се предполага, че работят за компанията, заплашва здравето и сигурността на населението. Компанията винаги досега отхвърляше обвиненията и се позоваваше на това, че иска спазване на единни високи стандарти от партньорите си.

Само преди седмица представители на Apple се срещнаха с природозащитници в Китай, за да изчистят притесненията, че китайските им подизпълнители замърсяват околната среда, съобщи ВВС. Срещата се наложи, след като доклад обвини доставчиците на компанията, че са изхвърлили опасни замърсители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още