IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

News of the World е подслушвал над 800 телефона

Имената на 803 лица са намерени в записките на частен детектив, предполага се, че са жертва на подслушването

20:36 | 10.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
News of the World е подслушвал над 800 телефона

Закритият британски булеварден вестник News of the World е подслушвал по данни на полицията до закриването си през юли телефоните на около 800 лица. Заради нелегалните практики на таблоида следователите са разговаряли с над 2000 лица, заяви Скотланд Ярд в събота, цитиран от Ройтерс. От разпитаните 803-има лица, чиито имена съвпадат с намерените имена в записките на нает от вестника частен детектив, са станали жертви на подслушването. 

Редица други лица са били потенциални цели на вестника, но вероятно не са били подслушвани в действителност, твърдят британските полицаи. „Убедени сме, че междувременно сме влезли в контакт с всички лица, които са били жертва“, казват от Скотланд Ярд.

Според сегашното изявление броят на жертвите е много по-малък от смятаното по-рано. Преди месец британската полиция съобщи, че е идентифицирала 5795 потенциални жертви на хакерски атаки на базата на записките на осъдения на затвор частен детектив Глен Мълкер

Сред жертвите на хакерски атаки са известни личности, включително актьорите Хю Грант и Сиена Милър, както и помощници на британското кралско семейство. Според BBC детективът е следял и бившата футболна звезда Гари Линекер, актьорът и изпълнител на ролята на магьосника Хари Потър - Даниъл Радклиф, и родителите му, както и бившата приятелка на принц Хари Челси Дейви.

Скандалът избухна през юли, когато обвиненията, че Мълкер е извършил хакерски пробив в телефона на Мили Даулър, британска ученичка, чието зверско убийство разтърси Великобритания.

Скандалът с разкрития за подслушването на телефони на частни лица се разрази през лятото. Бяха повдигнати съдебни обвинения срещу сътрудници на вестника News of The World, собственост на News Corp. Самият вестник беше закрит на 10-и юли, но разследването продължавам, а до този момент са арестувани над 10 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още