IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М-Тел пуска тестово 4G мрежата си на 1 януари

Първият клиент на технологията от ново поколение е шведската компания Ericsson

13:39 | 30.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
М-Тел пуска тестово 4G мрежата си на 1 януари

След като през септември Мобилтел първи демонстрира скоростта за пренос на данни при използване на услуги по стандарт LTE, още през януари 2012 година телекомът ще даде достъп до новата технология на български фирми, които първи ще проверят предимствата й, съобщи компанията.

Първите зони с LTE покритие ще са в градовете София, Варна, Русе, Добрич. Планира се броят на градовете да се увеличава поетапно до средата на 2012 година.

LTE (Long Term Evolution)/4G е следващото поред, четвърто поколение мобилна технология. Въвеждането в експлоатация на такъв тип технология е трудоемък процес, изискващ много инвестиции, нови елементи в мрежите, прилагане на нови знания и създаване на нови услуги, ползващи LTE мрежи. Процесът включва и подготвяне на крайните устройства за ползване на тази технология.

Заявки за достъп и тест на услугите от страна и на други фирми, които се намират в зона на покритие с LTE, се приемат от началото на м. декември 2011 г. на специално създадена форма на сайта на Мобилтел.

Ericsson ще тества първа възможностите на мрежата от четвърто поколение на телекома в 1800 MHz. Шведската компания е водещата в световен мащаб, която осигурява поддръжката на LTE мрежи.

Стиковете за мобилен интернет, както и интернет потреблението, ще се тестват безплатно от фирмите, избрани да станат първите ползватели на LTE в България. От клиентите, включили се в теста, компанията ще очаква обратна връзка за качеството на LTE услугите.

Технологията от четвърто поколение ще позволи масово използването на т.н. „смарт” услуги в полза на обществото и гражданите в области като транспорт, образование, архитектура, здравеопазване и други. 

LTE осигурява не само скорост, но и капацитет, който да поеме все по-увеличаващия се обем от данни, обменяни през мобилен интернет. Според последните световни прогнози до 2016 г. потребителите на мобилни широколентови услуги за достъп до интернет ще достигнат 5 милиарда.

Новата технология ще увеличи възможностите на потребителите за достъп до широколентови услуги, което пряко ще повлияе на икономиката, ще подпомогне развитието на електронното правителство, осигуряването на равни възможности за работа и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още