IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft доминира индустрията за видео игри в САЩ

На Xbox се падат 40% от всички физически продажби през миналата година, или 6,7 млрд. долара

18:23 | 13.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Microsoft доминира индустрията за видео игри в САЩ със своята конзола Xbox.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Microsoft доминира индустрията за видео игри в САЩ със своята конзола Xbox. Снимка: Ройтерс

Microsoft доминира индустрията за видео игри в САЩ през миналата година, като на Xbox се падат приблизително половината от всички физически продажби.

Според данни на NPD, цитирани от All Things Digital, около 6,7 млрд. долара, или 40% от всички продажби, са се паднали на Xbox. 2,1 млрд. долара се падат на самите конзоли, а 4,6 млрд. долара – на самите игри. 

Данните вземат предвид продажбите на дребно в САЩ на нови физически видеоигри, включително на хардуер - преносими игри и конзоли, игри като софтуер и аксесоари.

Във всички тези сектори са генерирани приходи от 17,02 млрд. долара през 2011 г., което е спад от 8% спрямо 18,6 млрд. долара, генерирани през 2010 г.

В първоначалния доклад не се отчитат продажбите от цифрови формати, като съдържание за изтегляне на конзолата, социални игри и игри за мобилни телефони или други категории, включително устройства втора употреба.

Тези така наречени „нови“ категории са генерирали 7,24 млрд. долара приходи през миналата година, което представлява увеличение от 7% спрямо 2010 г.

Ръстът в продажбите на алтернативни формати обаче не се е оказал достатъчен, за да компенсира спада във физическите продажби. Продажбите в двете категории общо отчитат спад от 2% за последната година.

„Поради големия обем на съдържание, което дойде на пазара през четвъртото тримесечие, имах очаквания декември да представлява по-голяма част от общите продажби", каза анализаторът от NPD Group Анита Фрейзър.

Фрейзър допълни, че през декември продажбите са били само 23% от общия годишен оборот. За сравнение през последните 10 години декември е съставлявал средно 28 на сто от общите приходи на индустрията.

В отделно изявление Microsoft заяви, че е продал с над 2,7 млн. единици повече конзоли от втората в класацията – конзолата на PlayStation и е пласирал 66 млн. броя Xbox и 18 млн. аксесоара от серията Kinect. В друго изявление Sony заяви, че е продала повече от 6,5 млн. броя устройства в празничния сезон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още