IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nintendo прогнозира първа годишна загуба във фирмената си история

Причина за слабите данни са слабите продажби на мобилната конзола 3DS и силната йена

15:59 | 28.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мобилната конзола 3DS се продава по-слабо от очакванията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мобилната конзола 3DS се продава по-слабо от очакванията. Снимка: Ройтерс

Слабите продажби на мобилната конзола 3DS и силната йена ще допринесат по всяка вероятност за първата годишна загуба във фирмената история на Nintendo, пише ZDNet.

Японската компания започна да публикува финансовите си данни още през 1981 г. За финансовата 2011 г., която ще приключи на 31-и март 2012 г., японците очакват загуба в размер на до 20 млрд. йени (187 млн. евро). Преди това те очакваха печалба в размер на същата сума - 20 млрд. йени. Запитани от Bloomberg анализатори очакваха печалба в размер на 12,2 млрд. йени.

Обменният курс на еврото спрямо йената в момента е на най-високото си равнище от десет години насам, японската валута поскъпна и спрямо долара. Nintendo генерира около 80% от своите приходи в Европа и Америка. Според президента и главен изпълнителен директор Сатору Ивата подобно поскъпване на йената не е можело да бъде предвидено. Nintendo определя загубите само вследствие на валутните разлики за последната половин година  на 52,4 млрд. йени (489 млн. евро). 

През август компанията намали с 40% цената на Nintendo 3DS, за да спре преминаването на клиентите си към iPhone, iPad и Facebook. „Намаляваме разходите и се надяваме скоро да издадем нови големи заглавия“, заяви Ивата по време на пресконференция в Осака. Спрямо предишната година акциите на Nintendo загубиха около 50% от стойността си и в момента струват по около 11 260 йени (105 евро).

В средата на септември Ивата вече обяви, че компанията му няма да издава игри за смартфони. Дори не си представял такава възможност, заяви той в интервю за японския бизнес портал Nikkei. Наистина в краткосрочен план Nintendo можел да направи добри пари, пускайки игри като Super Mario Bros за iPhone, но това не пасвало на дългосрочните планове на компанията.

По последни данни на NPD Group лидер на пазара на игрални конзоли е Microsoft със своята Xbox 360. През септември концернът е продал 438 000 броя и така държи пазарен дял от 42%. На второ място е Wii Nintendo с 240 000 продажби. Триизмерната мобилна конзола 3DS е била продадена 260 000 пъти, докато продадените DS са само 145 000 броя. Sony не обяви данни за продажбите си. Като цяло през месеца продажбите на хардуер, софтуер и аксесоари в бизнеса с игри е бил в размер на 1,16 млрд. долара – с 6% по-малко отколкото през септември 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още