IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Мобилтел иска да купи и Vivacom?*

Австрийската група Telekom Austria е привлечена от фиксираните бизнес мрежи на телекома, пише Die Presse

13:26 | 17.01.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Собственикът на Мобилтел иска да купи и Vivacom?*

Четири години след последната си голяма експанзия - закупуването на беларуския Velcom за 1,4 млрд. евро и неуспешното придобиване на дял в Telekom Srbija през предходната година - пред собственика на Мобилтел - австрийския Telekom Austria (ТА), се отваря нова чудесна възможност за разширяване на Балканите.

„Третата по големина българска телекомуникационна група с фиксирани и мобилни мрежи Vivacom e обявена за продажба. И TA е фаворит за придобиването“, пише реномираният австрийски всекидневник Die Presse.

TA вече е активна в България с МобилТел. Групата придоби оператора през 2005 г. от инвеститорска група, водена от Мартин Шлаф за 1,6 млрд. евро. МобилТел сега има около 5,2 млн. клиенти и оборот от повече от 500 млн. евро на година (окончателните резултати за 2011 г. все още не са налични) и е лидер на пазара. Номер две на пазара е Глобул - дъщерно дружество на гръцката Cosmote (OTE).

„МобилТел“ обаче управлява само мобилни комуникации. Затова фиксираните бизнес мрежи на Vivacom са обект на желание за TA, като в резултат ще има възможност за взаимодействие.

Възможната цена за сделката в момента се проучва в бранша от инвестиционната банка Morgan Stanley, на която е възложено изпълнението на сделката. Vivacom е натрупала огромен дълг в размер на 1,65 млрд. евро, като той дори може да я принуди да обяви несъстоятелност. Ето защо при сделката по-важна ще е не покупната цена, а поемането на дълговете и преструктурирането.

Засега интерес към компанията са обявили няколко компании, сред които е Oger Telecom. С тази компания в продължение на повече от година и половина кредиторите търсят начин за сделка, но засега все неуспешно.

В процедурата е и турският мобилен оператор Turkcell. Оферта за телекома подаде и българската компания "Експат капитал", собственост на бившия министър на икономиката и на държавната администрация Николай Василев. Ако турците и Василев подадат обвързваща оферта, австрийският телеком ще се опита да „надцака“ офертата им.

" Telekom Austria Group не коментира слухове. Все пак компанията внимателно следи всички възможности за бизнес в бранша, включително и на пазари, в които вече присъстваме", заяви за Investor.bg Александър Клеедорфер, говорител на групата. 

Morgan Stanley иска да приключи процеса на продажба през първото тримесечие на тази година. Разбира се, офертата и на TA не е сигурна все още. Докато анализатори и инвестиционни банкери, както и някои мениджъри, особено новият акционер Рони Печик, одобряват покупката, защото тя представлява разширяване на отдавна пропиляна възможност за експанзия, главният финансов директор Ханс Чуден все още не е дал одобрението си за подаване на оферта. Причината – ангажиментът на TA в Беларус обременява финансовите резултати на концерна заради обезценяването на беларуската рубла. Чуден очевидно се страхува да не окачи ново гюле на крака на концерна.

Друго препятствие е и антитръстовото законодателство. Придобиването на Vivacom ще увеличи пазарната мощ на МобилТел. Това няма да бъде позволено от българските и европейските антитръстови власти. Ето защо TA има резервен план: ако се стигне до сделка, компанията вероятно ще бъде просто санирана, а мобилната част на Vivacom – препродадена след две години. Средствата ще покрият разходите по придобиването. 

*Актуализирано с позицията на Telekom Austria.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
svedust
преди 12 години
Нашата КЗК ще го разреши, защото купувачът няма да е директно собственика на МТел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
svedust
преди 12 години
Нещо ПИЧ не си в час - отдавна Глобул не е гръцка компания, а австрийска. И изостава именно, защото е австрийска, а не гръцкамежду другото, големите корп. гръцки структури са доста напредничави по отношение на ИТ. И проблемите на Гърция не идват от липсата на бизнес, а лоши публични финанси. За сравнение - при нас е обратното - добри публични финанси и убит или в процес на доубиване на средния и малък бизнес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 12 години
Аз мисля че е по-добре да придобият Глобул - тази избушена гръцка компания , която вече доста изостава на пазара- без активност на TV доставка, на фиксиран интернет, оптика до дома и други.Като вземем предвид и трудностите на Гърция и груците собственици, по-лесно е Глобул да се купи. Но пък те нямат фиксирана телефония и абонати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
СПОКО деца те не искат парите ви, а ДУШИТЕ ви. :-)))Ей БУГАРИЯ е нараснала едните 5 м абонати 2те - 3 м и 3те - 1,5-2 м .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Ами те, когото и да придобият, са толкова ***, че нищо не могат да оправят. Завалиите имат 500 М Евро ОБОРОТ, можеха да правят 1000-1200 М, ако ме бяха послушали, а сега се дуят...Австрийската им "шапка", де факто, не държи нищо повече от онова, кухото, м/у ушите , на които се опира - няма страшно.Не и за останалите *** като тях, нали всички в едно гърне си пускат газовете, скудоумниците на бати те :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
първи стъпки
преди 12 години
Супер, след това да купят и Грабул и да си се връщаме на 2,40 лв/мин към всички. Какво толкова ни глезят - групи, любими номера........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Ако това е вярно и нашата анти-монополна комисия го разреши ...... Трябва да се алармира Европейската антимонополна комисия http://ec.europa.eu/competition/antitrust/overview_en.html за състоянието на пазара у нас и да се засипе със жалби и оплаквания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още