IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Motorola Mobility отчете загуба от 80 млн. долара за последното тримесечие

Концернът е на червено преди всичко заради подразделението си за мобилни телефони

15:52 | 27.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Motorola Mobility отчете загуба от 80 млн. долара за последното тримесечие

Американският концерн за мобилни технологии Motorola Mobility отчита през четвъртото тримесечие на 2011 г. загуба в размер на 80 млн. долара (61 млн. евро), или 0,27 долара на акция. Преди година за същия период бе отчетена печалба точно от 80 млн. долара.

Приходите на производителя на мобилни телефони са се увеличили леко от 3,42 на 3,44 млрд. долара (2,63 млрд. евро).

Както не се вземат предвид разходите, произтичащи от предложението за придобиване от Google, реорганизацията и амортизацията, Motorola Mobility генерира печалба на акция в размер на 0,20 долара (-46%).

Запитани от Thomson Reuters анализатори очакваха печалба от 0,06 на акция при приходи от 3,4 млрд. долара. В следборсовата търговия цената на акциите на Motorola нарасна леко с 0,2 на сто до 38,74 долара.

Поделението за мобилни телефони отчете за периода между октомври и декември оперативна загуба от 70 млн. долара, а приходите се покачват с 5 на сто до 2,5 млрд. долара. Като цяло компанията е доставила 10,5 млн. мобилни устройства. В тази стойност влизат 5,3 млн. смартфона и 200 000 таблета.

Както и през предходното тримесечие, подразделението за домашна техника, което включва декодери, е на печалба. Оперативната печалба нараства с 11% въпреки по-ниските продажби до 57 млн. долара.

Цифрите на Motorola подчертават проблемите на много партньори на Android. Досега те не могат да се конкурират със Samsung, която на практика задуши пазара със своите смартфони Galaxy. Така например HTC наскоро претърпя първия си спад в печалбата от две години насам.

Утежняващо обстоятелство за Motorola е, че трябва да се бори срещу конкуренция, докато се подготвя за поглъщане от Google. Гигантът в онлайн търсенето иска да даде 12,5 млрд. долара за производителя на апарати, преди всичко, за да укрепи своя патентен портфейл. Motorola очаква сделката да бъде завършена в началото на 2012 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още