IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската комисия започва разследване срещу Motorola

Брюксел ще провери дали компанията не злоупотребява с господстващото си положение

11:03 | 04.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейската комисия започва разследване срещу Motorola

Европейската комисия започна две официални разследвания срещу Motorola Mobilty. Тя иска да проучи дали компанията не нарушава антитръстовото законодателство на ЕС, като предоставя важни за стандартите патенти „злоупотребявайки и прескачайки ангажиментите си към браншовите организации", за да засегне конкуренцията на вътрешния пазар в своя полза.

Освен това два от конкурентите на концерна - Apple и Microsoft, са се оплакали, че Motorola не предоставя основни запазени права – за видео стандарта H.264, за мобилните стандарти от второ и трето поколение, както и WLAN, на т. нар. справедливи, разумни и недискриминационни условия на споразумението FRAND - fair, reasonable, and non-discriminatory terms.

За основополагащи патенти, които се класифицират от международни организации като имащи съществено значение за изпълнението на стандартите, които сега се прилагат, има специални правила. Условията, при които такива патенти трябва да бъдат лицензирани, са известни с акронима Frand.

Преди това Motorola, позовавайки се на собствеността си над патентите, необходими според нея за производството на стандартно съвместими продукти, заведе дела срещу Apple и Microsoft заради ползването на тези лицензи в iPhone, iPad, Windows и Xbox, се казва в прессъобщение на ЕК.

Комисията ще разгледа конкретно дали това поведение не представлява нарушение на член 102 от договора за функционирането на Европейския съюз - забранена злоупотреба с господстващо положение. Освен това Брюксел ще проучи по-подробно твърденията на Apple и Microsoft.

В края на януари ЕК вече започна разследване за картел срещу Samsung.

Регулаторният орган ще трябва да провери дали корпорацията не е злоупотребила с предимството си в областта на патентите при съдебните си спорове с конкуренти, основният сред които е Apple.

Решението на европейските регулатори подчертава сблъсъка между правата върху интелектуална собственост и правилата на конкуренцията, посочват анализатори. "Спазването на ангажиментите FRAND е от съществено значение за предотвратяване на изкривяването на конкуренцията и извличането на позитивни икономически ефекти от стандартизацията", заявяват от ЕК.

Ако комисията прецени, че някоя компания е нарушила антимонополните правила, тя може да наложи глоба в размер до 10% от годишния оборот на компанията-нарушител.

Apple и Samsung са вплетени от няколко месеца в патентна война в десет държави, сред които САЩ, Австралия, Франция и Япония. Отношенията между двата концерна се усложняват от факта, че Apple е най-големият клиент на Samsung. Южнокорейският гигант произвежда повечето чипове и екрани за устройствата на компанията от Купертино, припомня Ройтерс.

Миналата година Samsung поиска от съдилищата в редица страни да спрат продажбите на Apple в съответните държави, настоявайки, че американската компания нарушава част от техните авторски права. Тези патенти обаче се смятат за основни за съществуването на европейските стандарти за мобилни комуникации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още