IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на видеоигри в САЩ през март регистрираха спад от 25%

Дори преносимото устройство от ново поколение PS Vita на Sony Corp. не успя да предотврати четвъртия пореден месец на спад в сектора

23:05 | 13.04.12 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на дребно на хардуер, софтуер и принадлежности за видеоигри  в САЩ през март се понижиха с 25% на годишна база до 1,1 млрд. долара, съобщи Ройтерс.

Това е четвърти пореден месец на свиване на пазара, след като новото преносимо устройство PS Vita на Sony Corp. не успя да предизвика обрат в тенденцията.

Компанията NPD Group, която наблюдава пазара, обяви, че продажбите на игрални конзоли и преносим софтуер, или казано иначе – на самите игри – са намалели с 26% до 585 млн. долара.

Това отговаря приблизително на предварителните оценки. Анализаторът на Cowen & Co. Дъглас Кройц прогнозира спад от 22%, докато колегата му от Sterne Agee Арвинд Батия очакваше спад между 25% и 30%.

С най-големи продажби през месеца е "Mass Effect 3" на Electronic Arts Inc. Единствената игра от PS Vita, влязла сред първите 10, е "MLB 12: The Show,", достигнала до 3-то място.

Въпреки че излезе по магазините в Северна Америка за първи път през февруари, портативния плейър на Sony от следващо поколение не можа да измести най-популярната конзола за последните 15 месеца - Xbox 360 на Microsoft Corp. От американския компютърен гигант съобщиха, че са продали 371 000 броя Xbox 360, което представлява 42% он продажбите на конзоли от това поколение.

Продажбите на хардуер са се свили с 35% до 324 млн. долара, а тези на принадлежностите за видеоигри – с 8% до 223 млн. долара.

Анализаторът на Wedbush Майкъл Пахтър посочи през миналата седмица в своя бележка, че е „предпазлив оптимист“ за връщането на продажбите на видеоигри към ръст през настоящата година. Той очаква продажбите да бъдат подпомогнати от PS Vita и от представянето на конзолата WiiU на Nintendo Co. Ltd. която се очаква да се появи на пазара в края на годината.

На свой ред Батия прогнозира, че продажбите на софтуер ще останат слаби до май, когато нетърпеливо очаквани заглавия като "Max Payne 3", ''Diablo III" и "Tom Clancy's Ghost Recon Future Soldier" ще залеят пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още