IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделка за Vivacom няма да има

Стратегическият инвеститор Turkcell е получил официално уведомление, че кредиторите на телекома прекратяват усилията си да намерят купувач

17:53 | 04.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сурия Силив обяви на пресконференция, че е бил уведомен за провала на сделката за Vivacom<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Сурия Силив обяви на пресконференция, че е бил уведомен за провала на сделката за Vivacom. Снимка: Ройтерс

Най-големият турски мобилен оператор Turkcell, който кандидатстваше за покупката на БТК, е бил официално уведомен, че българският телеком няма да се продава. Това става ясно от изказване в четвъртък на главния изпълнител директор на Turkcell Сурия Силив при представянето на финансовите резултати на турската компания за първото тримесечие на 2012 г.

По думите на Силив Turkcell е получил официално писмо, в което е бил уведомен от продавача на БТК, че продажба няма да има. Въпреки това компанията продължава да се оглежда за нови придобивания, предаде Telecompaper.com

При представянето на финансовите резултати на турската компания за първото тримесечие на 2012 г. късно вчера, главният изпълнител директор на Turkcell Сурия Силив заяви, че компанията е получила официално писмо, в което е била уведомена от продавача, че продажба няма да има.

„Получихме официално писмо, с което ни информират, че продавачите на БТК прекратяват усилията си да намерят купувач. Turkcell ще продължи да прави оценка на възможностите за придобиване, при подобни изкупувания", заяви Силив на пресконференцията. 

По-рано тази седмица се появиха съобщения в медиите, според които планираната продажба на БТК ще се провали, след като кредиторите са отхвърлили офертите и на трите участници в търга, включително и на най-голямата турска компания за мобилни телефони Turkcell.

Turkcell бе цитиран преди месец като най-вероятният купувач на българския телеком, но сделката се разпадна, след като турският оператор поиска огромна част от сумата по сделката (между 100 млн. и 200 млн. евро) да бъде депозирана в ескроу сметка, докато държавата уреди споровете си с предишните собственици на БТК.

Според медийни публикации турската компания е предложила за телекома над 870 млн. евро. По-ранни спекулации дори съобщаваха, че Turkcell оценява Vivacom на около 1,4 млрд. долара, но турската фирма описа този потенциален обем на офертата в медиите като "безпочвен".

Кредиторите на БТК, които са обявили компанията за продажба, са описали другите две оферти - от Корпоративна търговска банка в България и от исландския бизнесмен Тор Бьорголфсон, като твърде ниски, твърдят още вътрешни източници.

Turkcell обяви решението си да направи оферта за 93,99% от акциите на българската компания, която работи под името VIVACOM, в началото на март в изявление до Истанбулската фондова борса, и така стана единственият стратегически инвеститор в търга.

Други три оферти също са били получени във Vivacom, но компанията не дискутира подробности за тях. Консултант по продажбата на телекома беше Morgan Stanley. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Аз лично като потребител съм доволен от новината. Не за друго, но Vivacom започнаха да се държат като пазарно ориентирана към клиентите фирма, а не като монополист, чиито изисквания си длъжен да следваш до гроб. Хубаво е, че и другите искат не искат ще трябва да се конкурират с това и ще има свеж полъх на пазара. Смяната на собственост винаги води до желание да се възвърне бързо инвестицията и имаше голям риск да се продължи по старо му монополната воля на операторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още