IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple поиска забраната за продажбите на HTC в САЩ

В иска са включени 29 от устройствата на HTC, включително продуктите от новата серия One

16:23 | 07.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Apple поиска забраната за продажбите на HTC в САЩ

Американският технологичен концерн Apple стартира поредната битка от патентната си война с тайванската компания HTC. Базираната в Купертино фирма поиска Комисията по международна търговия на САЩ (ITC) да забрани продажбата на 29 от устройствата на своя конкурент на територията на страната. Искът включва и най-новите смартфони на HTC от продуктовата линия One – One X, One S и One V, съобщава Bloomberg.

HTC, който е вторият по големина производител на смартфони в Азия, разчита на новата си продуктова линия One, за да разшири пазарния си дял. За първото тримесечие на 2011 г. компанията държи 4,5 % от световния пазар на мобилни устройства.

„HTC работи дълго и усилено, за да се върне обратно на пазара. Със създаването на серията One компанията се надява на ново начало за бизнеса си. Сега е труден момент за нея“, коментира Уил Стофега, анализатор в IDC.

Преди време ITC бе наредила на HTC да премахне определена функция от устройствата си, патентована от Apple, ако иска да продължи продажбата на продуктите си в страната.

Сега Аpple иска комисията да нареди да бъдат блокирани всички смартфони на HTC, които работят с операционната система Android, докато не приключи делото за петентите. Компанията настоява тайванските смартфони да бъдат свалени от щандовете на всички магазини на територията на САЩ.

От страна на HTC все още няма отговор на претенциите на Apple, но производителят коригира прогнозата си за икономическите показатели за второто тримесечие на текущата година. Тайванската компания очаква по-ниски приходи от предварително планираните. Като причина за понижаването на показателите в прогнозните резултати се посочва неочаквано ниското търсене на смартфони в Европа и САЩ.

Приходите за второто тримесечие ще бъдат в размер на 91 млрд. тайвански долара (2,4 млрд. евро), заяви в сряда HTC. Това е 13% по-малко от прогнозата от края на април. Очакванията за оперативен марж също са понижени – от 11 на 9%.

За HTC това ще е второто тримесечие за последните три тримесечия с намаляване на прогнозите. Компанията има масивни проблеми заради силната конкуренция. Веднага щом Apple пусне iPhone 5 на пазара, натискът ще нарасне още повече, поясни Рокси Уонг, анализатор от Mirae Asset Securities, цитиран от Ройтерс.

„В рамките на последните 4 месеца HTC трябваше или да се договори с нас или да премахне функциите на телефоните си, които са с наш патент. Тя не направи нито едно от двете“, посочва официалното изявление на Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още