IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ блокираха вноса и на някои модели на Motorola

Причината е възможно нарушаване на патенти на Microsoft

14:12 | 19.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ блокираха вноса и на някои модели на Motorola

Патентната война в технологичния сектор взе нови жертви. След като в четвъртък американските митници блокираха вноса на смартфони от тайванския производител HTC в САЩ, сега и някои модели на Motorola Mobility получиха забрана за внос.

Заради вероятно нарушаване на патентни права на Microsoft, американската комисия за международна търговия (ITC) наложи забрана за вноса на някои модели на производителя, предава Ройтерс.

В заповедта на ITC не се споменават конкретните модели, но Microsoft искаше забрана за продажба на апаратите Atrix, Backflip, Bravo, Charm, Cliq, Cliq 2, Cliq XT, Defy, Devour, Droid 2, Droid 2 Global, Droid Pro, Droid X, Droid X2, Flipout, Flipside, Spice и на таблета Motorola Xoom.

Технологията, която стана предмет на съдебния спор, дава възможност на потребителите чрез специален софтуер да си организират срещи, ползвайки мобилните си устройства. Едната възможност пред Motorola Mobility е да премахне тази технология от смартфоните и таблетите си, а другата опция предвижда лицензирането ѝ.

Motorola Mobility, която е в процес на придобиване от Google в сделка за 11 млрд. долара, заяви, че решението на ITC няма да окаже влияние върху продажбите ѝ в краткосрочен период.

От Microsoft коментираха новината със задоволство и поясниха, че са прибегнали до съда едва година, след като Motorola не е пожелала да поднови лиценза си за ползване на техен патент.

Междувременно стана ясно, че тайванският производител HTC вероятно ще модифицира телефоните си за американския пазар, за да заобиколи забраната за внос, която бе наложена в четвъртък за моделите One X и Evo 4G LTE заради нарушаване на патент на Apple.

Както пише The Verge, HTC е отстранил в американските модели One X и Evo 4G LTE детайл, на мястото на който е интегрирал нов. По този начин компанията ще предотврати нарушаването на патента на Apple 5.946.647, който описва начина, позволяващ мобилното устройство да открива информация в текст, като например имейл адреси, телефонни номера или пощенски адреси.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още