IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RIM открива света на приложенията

Новата операционна система Blackberry 10 трябва да бъде повратната точка към успеха

19:07 | 26.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Торстен Хайнс представя част от възможностите на новата операционна система. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Торстен Хайнс представя част от възможностите на новата операционна система. Снимка: Ройтерс

Новата операционна система за смартфони BlackBerry 10 ще предоставя бърза връзка с важните социални мрежи. При пускането на пазара на системата в началото на следващата година ще бъдат налични и допълнителни програми, т. нар. приложения - за Facebook, Twitter, LinkedIn и Foursquare, заяви мениджър на производителя Research in Motion (RIM) във вторник в Сан Хосе, цитиран от Financial Times. RIM е поканила разработчиците на тези приложения, за да докладват за напредъка по отношение на BlackBerry 10.

Засега обаче не е сигурно, че интернет компаниите ще гласуват доверие на Blackberry. Триумфът на iPhone на Apple и телефоните, използващи операционната система Android, усложняват пазарната ситуация пред пионера. Според данни на пазарния наблюдател IDC през второто тримесечие Blackberry държат само 4,8% от общите доставки. Това е по-малко от половината от дела за предишната година. В последните месеци RIM трябваше да докладва за значителни загуби. 5000 служители ще бъдат съкратени като част от програма за икономии.

Фундаментално подновената операционна система BlackBerry 10 трябва да донесе обрата. След няколко забавяния първите устройства са обявени за първото тримесечие на 2013 г. Германският главен изпълнителен директор на RIM Торстен Хайнс се надява, че съществуващите собственици на BlackBerry ще преминат на новата система. Според него компанията в момента има около 80 млн. потребители по целия свят – с 2 млн. повече спрямо предходното тримесечие.

Особено в развиващите се пазари "berry-тата" имат много фенове не на последно място, защото устройствата на RIM не се нуждаят от по-висока честотна лента, както другите смартфони. В допълнение фирмите продължават да разчитат на считаната за особено сигурна услуга за електронна поща. Но и в двата случая смартфон пионерът е заплашен от трудности: от една страна расте броят на достъпни телефони с Android. От друга, Microsoft се опитва със своята мобилна операционна система Windows Phone 8 да дръпне корпоративните клиенти на своя страна. 

През последните месеци RIM отчете значителни загуби. 5000 от 16 500 работни места ще бъдат елиминирани като част от програмата за икономии. Повече подробности RIM ще обяви в четвъртък при представянето на своите междинни резултати.

Снимки от представянето вижте в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още