IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли интернет търсачките да плащат на медиите за индексирането на статии?

Това е като да поискаш от гид за хубави ресторанти да плаща за привилегията да публикува обект в списъка си, коментира немски политик

17:37 | 05.11.12 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германия постепенно се опитва да прокара закон, който ще позволи на издателите на печатни медии да искат такси от световните интернет тарсачки, които индексират техните онлайн статии, предупреждава Google, цитирана от Fianancial Times.

Мотивът на властите е, че за повечето потребители, информацията от заглавията и първите няколко реда от статиите е напълно достатъчна. По този начин те не посещават самия сайт на медията, от което тя губи трафик и съответно приходи от реклама. В същото време онлайн търсачките, като Google, изобразяват реклами на своите страници, а по тозин начин печелят.

Подобен проект се обсъжда в момента и във Франция. Немската версия ще бъде обсъдена в Бундестага в края на този месец. 

Идеята на немското законодателство да принуди интернет сайтовете да представят и отчети за печалбите си от рекламно пространство се струва добра и на Франция, която обмисля въвеждането на подобни правила. Очаква се и Италия да я последва.

"Точно, както законите за защита на авторските права предпазват правата на музикантите и музикалните компании, така и този закон изравнява позициите на печатните издания и търсачките и новинарските агрегатори", казва Гюнтер Крингс, един от водещите законотворци в партията на канцлера Ангела Меркел.

Gema, немската общност на текстописците на песни, вече отдавана стана известна в публичното пространство с дългогодишната си борба с You Tube, в която тя се опитва да докаже огромната сума, която сайтът за онлайн споделяне на видео й дължи. Подобна може да се окаже и ситуацията с издателите на печатни медии и интернет търсачките.

Потребителите на You Tube в Германия често се натъкват на съобщение, което гласи, че не могат да гледат избрания видеоклип заради текущите недоразумения и конфликти с Gema. Google коментира, че абсолютно същото може да се случи и с потребителите на German Google News.

"Законът ще засегне всички интернет потребители в страната, защото търсенето и намирането на информация ще е сериозно увредено. Подобно вмешателство в интернет не е част от философията на системата и е глобален прецедент", казват от интернет гиганта в официалното си становище.

Законопроектът среща сериозна съпротива и от някои политици, включително и в управляващата коалиция. "Този закон е като да поискаш от гид за хубави ресторанти да плаща за привилегията да публикува ресторант в списъка си. Печатните издания проспаха интернет революцията. Няма да подкрепя този закон", казва Джими Шулц от партията на Свободните демократи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
hidko
преди 11 години
Нека да го направят и хората да не могат да четат статии от хартиени издания. Просто всичко ще се пренасочи надругаде. Трудно се настройват за промени тия хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
todortk
преди 11 години
Някои хора не могат да разберат, че така повече ще загубят отколкото ще спечелят. Google могат просто да забранят показването на въпросните сайтове - интернет е голям. Но тогава тези сайтове реално ще изчезнат от интернет пространството (особенно ако всички търсачки ги изключат) - просто техните новини никой няма да ги вижда и намира освен ако не им знае адресите. Посещенията им рязко ще намалят, а с това и приходите от реклама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още