fallback

ЕК завежда дело срещу България заради разрешенията за цифровизация

Според Брюксел процедурата е ограничила конкуренцията по отношение на фирмите, които могат да навлязат на пазара у нас

13:45 | 24.01.13 г.

Европейската комисия завежда дело срещу България пред Съда на ЕС заради издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Комисията е установила, че следваната от страната ни процедура се е основавала на прекалено ограничителни условия за издаване на разрешения, което е довело до изключването на потенциални кандидати. По този начин се затруднява конкуренцията в бъдещия пазар на инфраструктура за цифрова наземна телевизия (ЦНТ) в България в нарушение на приложимите директиви на ЕС за електронните съобщения.

Въпросните директиви изискват спектърът да се предоставя според прозрачни, обективни, недискриминационни и пропорционални критерии.

Еврокомисията смята, че България не се е съобразила с тези изисквания и през 2009 г. е дала пет части от спектъра за цифрова телевизия с две конкурсни процедури, ограничавайки необосновано броя на фирмите, които биха могли да влязат на пазара.

Според Брюксел тези процедури са били непропорционални и са изключени кандидати, свързани с доставчици на съдържание, например телевизионни канали и оператори, включително извън България.

Миналия март ЕК предупреди за последен път страната ни да отстрани нарушенията. В отговор държавата обяви нов търг за останалия цифров спектър. Анализът на ЕК сочи, че той няма да е достъпен преди 1 септември 2013 година,  когато се изключва аналоговият сигнал. И тъй като съществуващите телевизионни канали трябва да сключат договори с операторите на мултиплексите до тази дата, е малко вероятно нов оператор да влезе в играта след това, смята Брюксел.

Припомняме, че в края на 2011 г. ЕК заведе делото срещу България заради конкурсите за мултиплексите, проведени при управлението на тройната коалиция. Тогава лицензите бяха спечелени от латвийската "Хану про", която взе 4 разрешителни и чешката "Тауърком", получила 2 лиценза.

В медийните среди имаше информация, че двете компании са взаимносвързани и вероятно планират да работят заедно в бъдеще.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:19 | 09.09.22 г.
fallback