IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков поиска отлагане на цифровизацията

Финансовият министър твърди, че в бюджета не са предвидени нужните 300 млн. лв.

14:55 | 11.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дянков поиска отлагане на цифровизацията

Въпреки че на днешното си заседание Министерският съвет прие преработения план за цифровизацията, финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков смята, че преминаването към изцяло дигитално излъчване не е по силите на бюджета и при възможност България трябва да иска отлагане на процедурата.

Планът предвижда българите да имат възможност да гледат дванадесет безплатни телевизионни програми от септември 2013 година, когато приключва първият етап.

По думите на Дянков обаче за цифровизацията са необходими около 300 млн. лева за периода от 2-3 години. Според него в бюджета на страната няма такива средства. „И не възнамерявам да дам, но поставих задача на министър Ивайло Московски и неговия екип да проверят как стои въпросът в други държави в ЕС", добави още Дянков, изразявайки съмнения, че при тежката икономическа обстановка в Европейския съюз всички страни-членки са отпуснали въпросните средства.

„Не съм убеден, че дори е смислено стотици милиони да се дават за тази процедура при положение, че технологиите напредват доста и може би след няколко години цифровизацията въобще няма да е смислено нещо, което да се направи", допълни Дянков.

През следващата година ще бъде осигурено финансиране за поетапна цифровизация. Първо процедурата ще бъде въведена в някои райони, а после в други, сигурен е обаче министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който даде брифинг по актуални теми в областта на транспорта и съобщенията.

Московски подчерта, че цифровизацията ще бъде главно насочена към хора, които не могат да си позволят кабелна телевизия или сателит.

Преди време имаше спорове, че страната ни ще търпи известни наказания за евентуалното забавяне на процедурата, но според ресорния министър до глоби няма да се стигне.

Така тепърва ще предстои темата за освобождаването на честотите от GSMR – спектъра. Тези вълни касаят предимно железниците и най-вече отсечката Пловдив-Свиленград, направление, на което трябва да се обърне специално внимание за освобождаването на въпросните честоти.

„300 млн. лв. е цялата сума, която от Министерството на отбраната са заявили, че е необходима, за да освободят целия зает от тях честотен спектър“, поясни зам.-министърът на транспорта Валери Борисов. За дигитализацията на наземното телевизионно радиоразпръскване са необходими от 100 до 130 млн. лв., които военните  поетапно би трябвало да получават за следващите четири години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още