IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съосновател на Blackberry разпродаде всичките си акции

Джим Балсили вече не е акционер в компанията

12:32 | 15.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Балсили вече не притежава акции в основата от него компания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Балсили вече не притежава акции в основата от него компания. Снимка: Ройтерс

Джим Балсили, съосновател и бивш главен изпълнителен директор на специализирания в производството на смартфони канадски концерн Blackberry, който доскоро се казваше Research in Motion, вече не притежава акции в компанията, става ясно от изпратено до американската комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) съобщение.

В края на 2011 г. Балсили, един от най-богатите граждани на Канада, бе все още сред големите акционери с почти 27 млн. акции и 5,1% от пионера на пазара на смартфоните. Инвеститорите, които държат под 5% от акциите в дадена компания, не са задължени да уведомяват комисията, когато продават, или купуват акции. 

Балсили беше третият най-голям акционер и ръководеше дружеството по време на разцвета си като смартфон пионер и лидер на пазара. През януари миналата година той бе принуден да напусне поста заедно със съ-изпълнителния директор Майк Лазаридис, след като компанията пропусна тренда към чувствителни на допир екрани и загуби пазарен дял за сметка на Apple Inc. и устройствата с Android.

"Това е последната скъсана връзка към компанията", каза Колин Гилис, анализатор в BGC Partners в Ню Йорк. "Когато има толкова много сътресения в усилията на някой да превърне компанията в нещо различно, не е неразумно да продаде дела си".

Компанията не коментира поведението на отделните акционери, казва Хайди Дейвидсън, говорител на базираната във Ватерло, Онтарио, компания, която наскоро промени името си на BlackBerry. Балсили също отказва коментар.

Балсили може да се е възползвал от подема на фондовия пазар през четвъртото тримесечие, преди да продаде акциите си. Оптимизмът за новата операционна система BlackBerry 10 подгря акциите, които в този период скочиха с 58%, награждавайки инвеститорите след години на спад.

Вчера акциите на BlackBerry първоначално преживяха срив от 7,5%, след което се възстановиха и приключиха сесията с ръст от 7,7 на сто до 15,07 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още