fallback

КРС изисква от мобилните оператори да сключват договори само на хартия

По този начин ще бъде спряна порочната практика договори за мобилни услуги да бъдат сключвани с подпис, поставен на електронен четец

10:46 | 04.03.13 г. 1

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) вече ще изисква мобилните оператори да сключват договорите с клиентите си само на хартиен носител. По този начин ще се премахне порочната практика мобилните компании да сключват контракти с помощта на подпис върху електронен четец, съобщиха от регулатора.

Самата практика се прилага в клоновете и на трите компании- доставчици на мобилни услуги у нас от повече от 2 години насам. Вместо да представят на клиентите си хартиен вариант на договора върху който да се разпишат, операторите дават малък електронен таблет-четец със специален химикал, на който гражданите поставят подписа си.

Председателят на КРС Веселин Божков е категоричен, че подобен метод за сключване на договори предполага манипулация с личните данни и подписа на абоната.

До ограничението КРС е достигнала след проведена среща с представители на трите мобилни оператора у нас, както и със Сдружението за електронни комуникации (СЕК), представляващо по-голямата част от алтернативните предприятия в областта на електронните съобщения.

Мобилните оператори често посочват, че използват този метод на работа, защото е по-екосъобразен, не се използва толкова хартия, а и е по-бърз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:11 | 05.09.22 г.
fallback