IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се мобилните услуги на дребно да поевтинеят с още 30% след август

От 1 юли вероятно ще влезе в сила решение на Комисия за регулиране на съобщенията, според което цените на едро ще се понижат два пъти

15:11 | 22.01.13 г.
Очаква се мобилните услуги на дребно да поевтинеят с още 30% след август

Очаква се цените на мобилните услуги на дребно (тези, които достигат до крайния потребител) да се понижат с между 15 и 30% след август. От 1 юли вероятно ще влезе решение на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), според което цените на мобилните услуги на едро ще се понижат два пъти, а това ще рефлектира и на стойностите на цените на дребно.

Това обясни председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков пред Investor.bg.

Той коментира, че решението за намалението на цените на мобилните услуги вече е нотифицирано пред Европейската комисия и се гледа от нея. Тя ще трябва да даде съгласието си дали тези стойности, наричани още "цени за терминиране в мобилна мрежа", да бъдат намалени двойно от 1 юли. С предвижданото намаление КРС цели цените в България да се изравнят със стандарта на живот в България, а и да паднат значително под средните за Европа.

Председателят на КРС обясни, че има пряко взаимодействие между цените на едро и дребно, но това, че тези на едро ще паднат два пъти не означава, че и тези на дребно ще намалеят два пъти. По негови думи и предварителни изчисления на комисията, вероятно двойното намаление на стойностите на едро ще се отрази с 15 до 30% на цените на дребно. Процентът е "плаващ", защото всеки мобилен оператор има различни тарифи и предлага различни пакети от услуги.

"Тепърва трябва да бъдат направени още подробни анализи и прогнози, но при всички положения потребителите у нас ще усетят разлика, а това е наистина добра новина за тях", коментира Божков.

Преди дни стана ясно, че регулаторната комисия е въвела намаление на цените на мобилните услуги от 1 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още