IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Джонев: Липсата на кадри спира развитието на IT индустрията в България

Ако искаме да бъдем богата държава, трябва да развиваме индустрия с висока добавена стойност и да се инвестира в образование, твърди експертът

20:03 | 20.08.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Явор Джонев: Липсата на кадри спира развитието на IT индустрията в България

„Липсата на квалифицирани кадри спира развитието на IT индустрията в България. Според проучване сред 30 водещи софтуерни компании у нас, те биха разширили 3 пъти бизнеса си, ако в страната имаше повече специалисти“, заяви в предаването Investbook на телевизия Bulgaria On Air Явор Джонев, председател на „Институт за прогресивно образование“ и гражданска инициатива Диалог в бъдещето.

Според него качеството на образованието е изключително ниско. „Основният проблем обаче е в нагласата, която се създава у децата още в ранна възраст. Още от малки им се вменява, че техническите професии не са за всеки, прекалено са трудни и едва ли ще успеят да се справят с обучението. Училищното образование е прекалено елитарно от гледна точка на социалните очаквания, че само малка част от подрастващите ще бъдат отличници и ще печелят олимпиади“, обясни Джонев.

По думите му университетските програми също са неадекватни. Само в някои фундаментални дисциплини, като математика, има добри предпоставки за даване на качествени знания, твърди експертът. „За съжаление студентите не получават елементарни познания по английски език, те не се учат да поемат отговорност за действията си, ходейки на работа след дипломирането си“, допълни Джонев.

Според програмиста Димитър Димкин програмите в университетите са прекалено стари. „В повечето случаи те не дават дори добри теоретични знания. Проектите, които се изпълняват от студентите, като практика, са прекалено сухи и неефективни. И тук не става въпрос за липса на пари и финансиране“, посочи той.

„В този сектор има достатъчно средства. Дори държавата би могла да пренасочи парични потоци, в случай на нужда. Действително би било добре да се помисли за финансови стимули за преподавателите, но не това е същината на проблема“, каза Явор Джонев. Той е категоричен, че ако искаме да бъдем богата държава, трябва да развиваме индустрия с висока добавена стойност и да се инвестира в образование.

По думите му софтуерната индустрия в България заема около 1% от брутния вътрешен продукт на страната. „След 10 години делът ще бъде много по-голям, а ако се направят нужните промени в образователната система, секторът може да достигне по дял от БВП дори туризма и то с много по-малко работна ръка“, посочи Джонев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Точно ИТ специалисти имаме в изобилие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
ivan.ivanov1
преди 10 години
Проблемът е в работодателите, а не в образованието. Как да започнеш работа в българска компания, след като повечето са супер измамници? Не плащат заплати, не плащат осигуровки, не спазват трудовото законодателство.През изминалите години, повечето от българските компании, за които работих ме мамеха. Те или не ми изплатиха заплатите, или не ми изплатиха неизползваните дни от отпуската, или ме караха да работя през почивните дни и извън работно време, а това време не ми беше платено.От опит знам, че ако една фирма не плаща осигуровки, не плаща извънредно изработените часове, забавя ти заплатата или още от начало започнат да те лъжат, давайки ти празни обещания, то по-добре стой далеч от нея. А за тези, които търсят работа, първо проучете компанията в Интернет и след това ходете на интервю. По-добре не започвайте работа за измамници, защото ще бъдете излъгани и ощетени. А най-добре си намерете работа в някоя цивилизована държава и стойте далеч от български компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 1
SeriousVassilis
преди 10 години
Образованието ни е наистина остаряло . Теоретически не е , тъй като в дълбока основа знанията не са се променили, но практически има огромна разлика от проектите и моделите които изучаваме в университетите с деиствителните продукти. Затова са необходими незабавни инвестиции в образованието за модернизиране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 6
retwerts
преди 10 години
Заплатите в бранша са много добри. Един добър програмист, който работи усърдно, спокойно може да взима от 2000 до 5000 лв., при това говорим са хора, които не са навършили 30. Разбира се, същите специалисти в чужбина биха взимали повече, но там и разходите са много по-големи, а с тези пари в България човек може да си осигури добър живот. За съжаление кадрите наистина се оказват дефицит. В България има програмисти, които са на много високо ниво, но през последните 1-2 години качествените програмисти стават дефицит. Фирми, предлагащи места с много добро заплащане, не могат да намерят добри кандидати с месеци. Причината е, че нивото на тези, които излизат от техническите университети става все отчайващо. Например в ТУ София хора, готвещи се за програмисти учат 50 висши математики, предмети като електротехника и прочие, а програмните езици обикновено са такива, излезли от употреба преди 20 и повече години. Трябва много сериозно да се замислят хората от министерството на образованието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 9
vankata89
преди 10 години
Така че който може нормално да се маха от тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 18
vankata89
преди 10 години
Наистина ИТ спецелистите са едни от най - платените в милия ни *** но пак има случеи където земат по - малко от работник в Макдоналдс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 4
Crux
преди 10 години
Ами давайте нормални европейнски заплати и няма да ви бягат кадрите :-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още