IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът с доза песимизъм към стратегията за малките предприятия до 2020 г.

Стратегията е в правилна посока, но липсват конкретни мерки за изпълнението й, смятат браншови организации

14:34 | 23.07.13 г.
Бизнесът с доза песимизъм към стратегията за малките предприятия до 2020 г.

Стратегията за насърчаване на малките и средните предприятия за следващия програмен период на този етап се приема с доза песимизъм от българския бизнес. Мениджърите определят стратегията като „много красиви лозунги” и предупреди, че без реални мерки за изпълнението им, те ще останат на „двустранно отпечатани листа”. 

Документът бе представен днес по време на първия Консултативен съвет за развитие на малките и средни предприятия към Министерството на икономиката и енергетиката. Съветът бе открит от министъра на икономиката Драгомир Стойнев, а по време на дискусията присъстваха представители на браншови организации, сдружения и работодателските организации.

Според изпълнителния председател на Българската стопанска камара Божидар Данев би било много по-разумно да се прегледат административните режими и таксите за различните изисквания, които държавата налага на бизнеса, вместо да се пише стратегия, която да не предлага реални методи за изпълнението й.

"Всяка година пожарната иска от бизнеса да сменя сместа в пожарогасителите. Цената й е нараснала от 12 на 76 лева, тъй като се ползва друга, по-ефективна смес", посочи Данев, като един от многото приемери за административни такси, които спъват бизнеса.

Той поиска контролът да бъде за сметка на държавата. „Да плаща държавата – тя иска да контролира. Ако не го е извършил малкият бизнес, да го глоби, да го накаже“, каза Данев.

Мариана Кукушева, председател на Асоциацията на хлебопроизоводителите, до някаква степен също обедини мнението си с Данев. Тя посочи, че стретегията наистина е в правилна посока, но на този етап липсват точни и ясни мерки за изпълнението й, както и конкретика по отношение на очаквания ефект.

От бизнеса повдигнаха въпроса за квалификацията на работната ръка и застаряването на квалифицираните специалисти. Сред идеите, които дойдоха от средите на бизнеса са държавата да субсидира определени квоти от специалисти, а ако някой не успее да влезе желаната специалност според квотата, да заплаща изцяло образованието си. Бизнесът поиска и задължителни стажове по специалността още по време на следването.

"Трябва да бъде въведена регулация във висшето образование. В момента няма хлебопекари, които да работят в индистрията. Важно е да се запитаме имаме ли нужда от толкова много вишисти? Малките и средни предприятия имат нужда от професионалисти, които да се специализират в дадена сфера, а не само хора с дипломи", категорична бе Кукушева.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев също се включи в дискусията, като добави, че в България фалитите в сектора на малките и средните предприятия последните години са над 100 хил.

Той подкрепи изказването на Кукушева и Данев, като заяви, че човешкият ресурс е най-голямата бомба със закъснител, която ни очаква.

Министърът добави, че се очакват от бизнеса предложения как да се изпълнят мерките в стратегията за насърчаване на малките и средни предприятия в България 2014-2020.

Бизнесът знае кое най-много пречи и как да се действа по приоритетите, обясни Стойнев.

Относно искането на Божидар Данев да отпаднат излишните такси, той каза, че в това отношение Данев е абсолютно прав. "Ние сме изостанали в много сфери. Покрай трагедията в рудник „Ораново" разбрахме, че няма специалисти въглищари. Работят хора в пенсионна възраст. Трябва да се работи по това", категоричен бе икономическият министър.

„Малките и средните предприятия са в тежко състояние и има много фалити, затова те са ни приоритетни. Големите предприятия обаче няма да бъдат пренебрегнати", допълни още министър Стойнев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още