IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google придоби още една компания, разработваща роботи

Boston Dynamics вече е под крилото на технологичния гигант, но ще запази договорите си с Пентагона

12:45 | 16.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google придоби още една компания, разработваща роботи

Google придоби инженерната компания, която разработи Cheetah – най-бързо тичащият робот в света, съобщава BBC.
Boston Dynamics, която има договори с американската армия, е осмата компания, занимаваща се с роботика, която Google купува тази година.

Както цената, така и размерът на самия проект, който се ръководи от бившия шеф на Android Анди Рубин, се пазят в тайна, така че реалните планове на Google все още не са ясни.

Въпреки това анализаторите смятат, че придобиванията са сигнал за нарастващия интерес на интернет компаниите към роботиката.

Порталът за онлайн пазаруване Amazon наскоро обяви, че планира да използва безпилотни самолети за доставките си.

„Вълнувам се от новия проект на Анди Рубин. Последният му голям залог Android стартира като една луда идея и завърши допускайки суперкомпютрите да се настанят в милиони джобове. Все още е много рано за нещо такова, но нямам търпение да видя напредъка“, заяви главният изпълнителен директор на Google Лари Пейдж.

Boston Dynamics е основана през 1992 г. от бивш професор от Масачузетския технологичен институт. Компанията е била консултант на японския технологичен гигант Sony за създаването на робота куче Aibo.

Основната ѝ дейност е концентрирана върху развитието на мобилна и офроуд роботика, финансирана от Агенцията на Пентагона за разширени изследователски проекти. Във връзка с това Google заяви, че ще запази всички съществуващи военни договори с агенцията.

Преди време видеото на ходещите роботи, създадени от Boston Dynamics, беше гледано милиони пъти онлайн. Един от роботите, наречен BigDog, е изключително пъргав и дори може да се движи по неравен терен, включително по лед и сняг. Друг робот с името WildCat може да бяга с висока скорост и бързо да се завърта на място. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още