IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Sony се сбогува с Vaio

Японският концерн неочаквано съобщи, че очаква годишна загуба в размер на 1,1 млрд. долара и че ще съкрати още 5 000 свои служители

11:01 | 06.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Според Sony&nbsp;концентрирането върху мобилната продуктова линия и продажбата на бизнеса с компютри е най-оптималното решение. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според Sony концентрирането върху мобилната продуктова линия и продажбата на бизнеса с компютри е най-оптималното решение. Снимка: Ройтерс

Световният номер 3 производител на телевизори запазва прогнозата си от октомври за продажбите на 14 млн. броя LCD телевизори, след като целта бе понижена от 15 млн. броя преди 12 месеца. Според Sony тази година бизнесът с телевизори ще бъде на загуба от 25 млрд. йени.

Той губи още позиции заради яростната конкуренция на южнокорейските технологични компании Samsung и LG Electronics Inc. Пазарният дял на Sony в глобалната търговия с телевизори спадна до 7,5% през третото тримесечие от 8,1% спрямо предходното, показват данни на NPD DisplaySearch. Разбира се, Samsung и LG са първи и втори, съответно.

Японската компания занижи прогнозата си за продажбите на смартфоните Xperia до 40 млн. устройства от 42 млн. броя. Търсенето на фотоапарати и видеокамери продължава да се свива.

Светлинка в тунела все пак има. Тя идва от конзолата PlayStation 4. Цели 4,2 млн. броя от нея бяха продадени само през първите шест седмици от пускането й на пазара през ноември.

През тримесечието Sony постигна съгласие с Tribune Co. за пордажбата на своя софтуер за разпознаване на тонове Gracenote за 170 млн. долара. Японската компания се раздели и с част от дела си в SKY Perfect JSAT Holdings Inc. за 15,2 млрд. йени.

Лошите новини не спряха да преследват Хирaй и компания. През миналият месец рейтинговата агенция Moody's Investors Service понижи кредитната оценка на Sony. Fitch Ratings вече принизи компанията до неинвестиционния клас, докато Standard & Poor’s й дава втората най-ниска инвестиционна оценка.

През тази година Sony ще пусне уеб-базирана телевизия в САЩ, като по този начин ще предостави възможност за следене на предавания на живо както на телевизорите на потребителите, така и на техните PlayStation 4. Също така компанията ще изпробва и услуги за стриймване на игри и видеа чрез конзолите, смартфоните и телевизорите си.

На борсата в Токио акциите на Sony поскъпнаха с 1,5% до 1 624 йени. По-сериозни негативни промени в цената обаче можем да очакваме на утрешната търговия, тъй като Sony съобщи новините след края на сесията в Япония. От началото на годината книжата са изгубили 11% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още