IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony Entertainment вади червения молив

Филмовото и музикално поделение на Sony Corp. търси начин да съкрати разходи за поне 100 млн. долара

10:16 | 19.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Sony Entertainment вади червения молив

Филмовото и музикално поделение на Sony Corp. - Sony Entertainment - търси начини да спести поне 100 млн. долара. За целта компанията е наела консултантската фирма Bain & Co. да извърши преглед на дейността й, споделя лице, запознато с проблема, но пожелало да остане анонимно, пише Washington Post.

Преразглеждането на операциите идва в момент, в който Sony се подготвя за разговори с инвеститорите относно своя развлекателен бизнес. Те притискат компанията да стане по-прозрачна.

Изпълнителният директор на Sony Казуо Хираи и директорът на Sony Entertainment Майкъл Линтън ще се срещнат с инвеститорите в четвъртък в поделението на Sony Pictures в Кълвер Сити, щата Калифорния. На събитието ще присъстват топ мениджърите на музикалния и на телевизионния отдел.

Натискът на инвеститорите е продиктуван от факта, че тази година хедж фондът Third Point LLC  придоби дял в Sony за 1,1 млрд. долара и се превърна в най-големия акционер на компанията.

На 14 май изпълнителният директор на Third Point Даниел Льоб поиска концернът да раздели филмовия и музикалния си бизнес от останалите дейности и да го качи частично на фондовия пазар, като по този начин да се подобри рентабилността на компанията. Хираи отхвърли предложението през август с мотива, че очаква маржа на печалбата да бъде по-висок.

По данни на S&P Capital IQ през септември Third Point впоследствие намали дела си до около 17 млн. акции, което представлява 1,6% от дела на дружеството в Sony. Когато отправял предложението Даниел Льоб притежавал 64 млн. акции.

Прегледът на дейността идва и в момент, в който филмовото студио отчете слаби резултати за тримесечието. В периода юли-септември то изгуби около 181 млн. долара, като обвини за това неуспешните бокс офис проекти като например “White House Down”. Приходите нараснаха с 9% до 1,82 млрд .долара главно заради придобиването на британска телевизионна продуцентска компания.

Печалбата на музикалното поделение на Sonу се качи с 24% през тримесечието до 99 млн. долара. Приходите бяха с 16% повече до 1,17 млрд. долара, стимулирани от по-слабата йена и от продажбите на хитови албуми като този на Джъстин Тимбърлейк “The 20/20 Experience.“

Повече за случващото се около компанията вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още