IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е жена да оглави технологичната политика на САЩ?

Бивш вицепрезидент на Google е смятан за най-вероятния кандидат за поста

17:45 | 29.08.14 г.
Възможно ли е жена да оглави технологичната политика на САЩ?

Меган Смит, бивш вицепрезидент на Google, е вероятният избор за поста главен технологичен директор в администрацията на американския президент Барак Обама, пише Quartz.

Ако тя поеме поста, това означава, че третият човек, който ще заеме позицията, създадена от държавния глава на САЩ през 2009 г., ще бъде жена. Това ще бъде забележително постижение, като се има предвид неравноправието между половете на американската технологична сцена.

Смит е пламенен поддръжник на жените в технологиите и говори открито за това, че индустрията трябва да познава “изгубената история” на малко познатите жени пионери в технологиите.

Главният технологичен директор в САЩ има задачата да открива начини за използването на технологиите за неща като създаването на нови работни места и намаляване на разходите за здравеопазване. Това разкрива самият Барак Обама през 2009 г.

Смит е 49-годишна, а доскоро заема поста вицепрезидент на Google X. По време на работата си в интернет гиганта Смит ръководи придобиването на Keyhole през 2004 г. - дигитален инструмент за картографиране, който има ключово значение за развитието на Google Earth.

Преди да постъпи в Google, Смит е главен изпълнителен директор на уебсайта Planet Out, насочен към хомосексуалните читатели. Тя е има бакалавърска и магистърска степен от Масачузетския технологичен институт, където е част от студентски отбор, отговорен за създаването на соларна кола, която изминава 2000 мили (3220 км) в Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още