IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дроновете - заплаха за националната сигурност?

В МВР няма данни безпилотните апарати да се ползват за шпионаж и контрабанда, успокои вътрешният министър Румяна Бъчварова

11:52 | 03.04.15 г. 2
Дроновете - заплаха за националната сигурност?

Няма законодателство, което да регламентира използването на безпилотни летателни апарати (дронове), коментира по време на парламентарния контрол вътрешният министър Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на депутата Вили Лилков.

Той посочи, че тези апарати са много лесно достъпни, но имат капацитета да пренасят до 50% от теглото си. Според него дроновете могат да пренасят малки оръжейни обстановки, контрабандни стоки, опасни химически вещества, както и да се използват за подслушване и следене. Те нямат радарен отпечатък и могат да бъдат разгледани като заплаха за националната сигурност, допълни още Лилков.

МВР не разполага с информация за опити за използване на безпилотни апарати за шпионаж, контрабанда или терористични атаки, категорична беше Бъчварова. Тя допълни, че има уверение, че тези дронове могат да бъдат засичани от радарните постове на границата. „Няма данни да са преминавали такива апарати“, заяви министърът.

Според Бъчварова има нужда от ново законодателство по темата, което трябва да бъде разработено съвместно с транспортното министерство. Тя посочи, че част от текстовете могат да забраняват използването на дронове в определени чувствителни зони.

Вили Лилков препоръча още да бъде създадена работна междуведомствена група от експерти от Министерството на отбраната, транспортното министерство и МВР, както и от Българската академия на науките (БАН), които да разработят промените в законодателството по казуса.

Той посочи, че в редица държави в Европа, в САЩ и Австралия вече се разработват регламентите за използването на безпилотни летателни апарати. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
ПВО отбраната ни трябва да се осъвремени и да се оборудва с подходящи средства за свалянето им, напр. с въздушни пушки с оптични мерници :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Е щом няма данни, ще спим спокойно. То и да имаше, все тая...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още