IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български учени ще наблюдават с дронове промените в околната среда

Екипът от Института за космически изследвания разработва комплекс за мониторинг от въздуха

18:24 | 17.11.14 г.
<p>
	Един от безпилотните летателни апарати, използвани в работата на Института за космически технологии. <em>Снимка: ИКИТ-БАН</em></p>

Един от безпилотните летателни апарати, използвани в работата на Института за космически технологии. Снимка: ИКИТ-БАН

Учени от Института за космически изследвания и технологии при БАН ще наблюдават с дронове измененията в околната среда, съобщиха изследователите. Те работят по изграждането на информационен комплекс за мониторинг на околната среда от въздуха. С апаратурата ще се осигуряват данни за оценка на състоянието на растителната покривка, почвата и засушаването. Информацията ще може да се използва и за мониторинг, оценка на риска и възможните последствия от пожари и други природни бедствия.

Ще бъде създаден наземен и аерокосмически измерителен комплекс за научно-изследователска дейност и обучение на специалисти в областта на дистанционните методи за изследване на Земята.

Изследванията ще се извършват чрез анализ на спътникова информация и на информацията от безпилотни летателни апарати - дронове. В института ще се обучават оператори за тяхното управление - както специалисти, така и любители. В момента учените от института очакват да бъде доставено оборудването, а обученията започват от март 2015 г.

Проектът ИКАМОС, който е финансиран по Оперативна програма „Конкурентоспособност“, беше представен в рамките на Деня на отворените врати в Института за космически изследвания. Посетителите се запознаха с работата на учените от института, разгледаха апаратурата, разработена от българските учени от БАН за полетите на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров, както и съвременни уреди за изследване на Земята от Космоса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още