IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm съкращава 15% от работната си сила

Компанията обмисля разделянето на две, след като отчете по-слаби резултати за тримесечието

11:25 | 23.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производителят на чипове Qualcomm реши да успокои инвеститорите, като намали разходите си в отговор на близо 50-те процента спад в печалбата за тримесечието, пише Wall Street Journal.

Базираната в Сан Диего компания за производство на чипове обяви, че ще съкрати разходите си с 1,4 млрд. долара и ще разгледа преструктурирането на операциите си, като отделянето на своя бизнес за лицензиране на патенти от останалите дейности. И преди Qualcomm е обсъждала разделянето си на две, но винаги се е отказвала от тази идея.

Главният изпълнителен директор Стив Моленкоф обеща в сряда, че ще разгледа от друг ъгъл възможностите за разделяне на компанията на две на фона на засилващата се конкуренция. Qualcomm ще проучи „всички начини за максимизиране на стойността, получавана от акционерите“.

Новите мерки означават, че компанията ще съкрати около 15% от своите служители, които работят на пълно работно време и „значително“ ще намали своя временно нает персонал. Миналата година в Qualcomm работеха около 31 300 души на пълно и непълно работно време, което означава, че сега ще бъдат засегнати повече от 4500 души.

Освен това Qualcomm планира да съкрати 300 млн. долара от разходите си от своя годишен бюджет за компенсиране на служителите с акции. Съкращаването на персонала ще струва между 350 млн. и 450 млн. долара под формата на компенсации.

Всичко това отразява силния натиск върху компанията, която е най-големият доставчик на чипове за смартфони в света. През април активисткият фонд Jana Partners разкри, че е купил дял в концерна, който е на стойност над 2 млрд. долара. Jana заяви, че ще поиска Qualcomm да разгледа възможностите да повиши цената на акциите си, в това число и да обмисли разделянето на бизнеса си.

От своя страна Qualcomm заяви, че в управителния ѝ съвет ще вляза Марк Малафлин, главени изпълнителен директор на Palo Alto Networks, и Тони Винчикера, старши съветник на частната инвестиционна компания TPG. Освен това Qualcomm планира да избере трети директор, одобрен от Jana.

Планът следва стъпките, които Jana изложи пред фирмата, включително преразглеждане възможностите за разделяне на бизнеса, съкращаване на разходите. Двете компании продължават преговорите и до голяма степен са постигнали съгласие по въпросните промени, твърдят източници, запознати с въпроса.

Компанията за чипове разкри плановете за новите ходове заедно с отчета си за третото фискално тримесечие. През този период печалбата на фирмата спада с 47%, а приходите – с 14 на сто спрямо същия период година по-рано.

Компанията намали прогнозата си за сегашното тримесечие заради слабите продажби. 

Последна актуализация: 01:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 8 години
уволнили 15% от тея дето изкарват пари, но назначили още един директор ..... и това успокоява инвеститорите, тази логика винаги ми е била супер странна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още