fallback

И Рио де Жанейро застана срещу Uber

Градският съвет гласува забрана на транспортната услуга

11:24 | 26.08.15 г.

Рио де Жанейро стана поредният град, който се изправи срещу Uber, след като градският съвет гласува забрана за нерегламентирани услуги за споделено пътуване, предава Ройтерс.

Решението трябва да бъде одобрено и подписано от кмета Едуардо Паес в следващите 15 дни, за да влезе в сила.

Базираната в Сан Франциско Uber Technologies заяви, че ще продължи да работи нормално в града и решението на съвета е срещу технологиите и правото на гражданите да избират как да се придвижват. Компанията обяви също така, че не е била включена в дискусиите относно забраната.

Рио следва стъпките на най-големия бразилски град Сао Пауло, както и на столицата Бразилия, които забраниха Uber. Редица градове в САЩ, Индия и Европа също предприеха стъпки в тази посока.

Таксиметровите шофьори се оплакват, че дейността на шофьорите на Uber не е регулирана и имат по-малко режийни разходи, което им дава предимство пред останалите на пазара.

42 души от градския съвет в Рио гласуваха за забраната на Uber, 1 гласува против, а петима - „въздържал се“. Ако решението мине, шофьорите, които нарушават закона, могат да бъдат глобени по 2000 реала (около 550 долара).

Повече от 1000 таксиметрови шофьори протестираха срещу Uber в Рио през юли, блокирайки пътища и спирайки движението по време на сутрешния пиков час.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
fallback