IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови остри критики към Uber в Калифорния

Регулаторите обвиняват компанията, че е допуснала шофьори с криминални досиета да обслужват клиентите ѝ

14:12 | 20.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Регулаторите в Калифорния обявиха, че имат доказателства, че Uber не е успяла да установи, че 25 от шофьорите ѝ имат криминални досиета, включително присъди за отвличане и убийство, пише Wall Street Journal.

Окръжните прокурори на Сан Франциско и Лос Анджелис са подали жалба срещу Uber, в която обвиняват компанията, че е позволила клиентите ѝ да бъдат обслужвани от шофьори, които са извършители на сексуални престъпления, крадци на идентичност, джебчии и осъдени убийци.

В граждански иск, който е подаден през декември, също се посочва, че Uber заблуждава потребителите по отношение ефективността на проверките, които извършва. В документа се иска и постоянна забрана на бизнеса на компанията.

Жалбата гласи, че са намерени шофьори на Uber, които имат криминални досиета.

За един от случаите се посочва, че става дума за шофьор, който е осъден през 1982 г. за убийство втора степен в Лос Анджелис. След като прекарва 26 години в затвора, той е пуснат на свобода под гаранция през 2008 г. През ноември 2014 г. Uber е посочила, че шофьорът няма криминално минало, а до момента той е извършил 1 168 превоза.

Според адвокатите на обвинението Uber е подвела клиентите си. Регулаторите твърдят, че Uber не използва система за сканиране на пръстовите отпечатъци подобно на таксиметровите компании.

"Въпреки че сме съгласни, че безопасността е приоритет, не сме съгласни, че процесът на сканиране, използван от таксиметровите фирми, е по-добрата система за скрининг на шофьорите от нашите основни проверки“, заявява говорителят на Uber.

Uber се сблъсква с натиск от страна на регулаторите, докато разширява дейността си в повече от 300 града по света. Компанията преустанови дейността си на някои места, като например Франция и Индия, заради регулаторите, които определиха услугата като небезопасна, и местните таксиметрови шофьори, които обвиняват групата в нелоялна конкуренция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още