IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba отчете 318 млн. долара нетна годишна загуба

Компанията успя да представи финансовите си резултати в срок въпреки опасенията, че няма да успее да се справи

17:03 | 07.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японската компания Toshiba обяви нетна загуба за изминалата фискална година и обеща смело преструктуриране, което увеличи надеждите, че най-сетне ще превъзмогне счетоводния скандал за 1,3 млрд. долара, предава Ройтерс.

Обявяването на финансовите резултати на компанията беше отложено два пъти заради счетоводните въпроси, но обявяването им разсея опасенията на част от инвеститорите, че компанията рискува изтеглянето си от борсата, ако пропусне последния срок за отчета си.

В понеделник цената на акциите на Toshiba скочи с 1,8%, но тя все още е с около 30% по-ниска от тази преди разкриването на счетоводните нередности в началото на април тази година. Въпреки това анализаторите твърдят, че компанията все още трябва да се справя с дълбоко вкоренени проблеми.

"Toshiba все още се сблъсква с няколко плашещи въпроса, като какво да прави със своите компютри и бизнеса си с компютри, от които не печели“, коментира Хироясу Нишикава, старши анализатор в IwaiCosmo Securities.

За изминалата фискална година Toshiba отчита 37,8 млрд. йени (318 млн. долара) нетна загуба. Тя очакваше 120 млрд. йени нетна загуба, преди да оттегли тази прогноза през май, когато обяви, че счетоводното разследване ще бъде разширено.

В рамките на отчета компанията обяви по-скромна инвестиция в South Texas Project, проект за американска електроцентрала.

Toshiba обяви, че е завишила печалбата си в периода 2008-2009 г. със 155 млрд. йени (1,3 млрд. долара).

През юли беше установено, че компанията страда от проблеми в управлението и не насърчава служителите си да се обръщат към своите началници, което накара предишния главен изпълнителен директор Хисао Танака и няколко членове на управителния съвет да се оттеглят от постовете си.

Новият главен изпълнителен директор на компанията Масаши Муромачи обеща да обяви план за преструктурирането на нейния бизнес с чипове, персонални компютри и телевизори до края на годината. Той заяви още, че ще преразгледа плановете на своя предшественик, който се оттегли заради скандала през юли.

Счетоводният скандал е най-големият в Япония от 2011 г., когато производителят на фотоапарати и медицинско оборудване Olympus беше разкрит, че е участвал в схема за укриването на 1,7 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още