IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nintendo изненада с избора на новия си главен изпълнителен директор

Компанията не избра Шигеру Миямото, а друг по-малко познат директор на компанията

16:19 | 14.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Nintendo назначи Татсуми Кимишима, бивш банкер и ветеран в компанията за видеоигри, за новия си главен изпълнителен директор, след като смъртта на Сатору Ивата през юли остави поста свободен, пише Wall Street Journal.

След смъртта на 55-годишния Ивата директорите Генио Такеда и Шигеру Миямото управляваха базираната в Киото компания. Сред висшите мениджъри на Nintendo Миямото е най-познатият до момента, тъй като е създател на франчайзи като Donkey Kong, Mario и Zelda.

Но след двата месеца, в които постът на главния изпълнителен директор беше вакантен, компанията избра по-малко известния Мишима да замести дългогодишния ръководител. Назначението влиза в сила в сряда, а Такдеа и Миямото ще запазят сегашните си постове, обявиха от фирмата.

65-годишният Кимишима е бил банкер преди повече от 25 години, като е работил в Sanwa Bank, която в момента е част от Mitsubishi UFJ Financial Group. Базираната в Осака Sanwa има тесни връзки с Nintendo.

Кимишима се присъедини към екипа на Nintendo през декември 2000 г., като представителен директор на Pokemon Co., която управлява лицензите и други операции, свързани с героите на Pokemon на Nintendo. От 2006 до 2013 г. Кимишима е изпълнителен директор на Nintendo за Америка. През юни 2013 г. той прие сегашния си пост на управляващ директор.

Новият главен изпълнителен директор поема компанията в момент, в който тя прави първите си сериозни стъпки в света на мобилните игри. През последните години цената на акциите на Nintendo и пазарното присъствие на компанията изоставаха на фона на възхода на игрите за смартфони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още