IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчиците на Apple се готвят за намалено производство на iPhone 6s

Според Nikkei Asia Review технологичният гигант ще се върне към нормални нива през периода април - юни 2016 г.

21:02 | 05.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доставчиците на Apple се готвят технологичният гигант да намали производството на последните модели iPnone през първото тримесечие с 30% спрямо първоначалните планове. Това съобщи изданието Nikkei Asia Review, цитирано от Bloomberg.

Тази мярка би била удар по компаниите в Япония и Южна Корея, които произвеждат части за калифорнийската корпорация.

Акциите на Apple на нюйоркската фондова борса поевтиняват с 2,10% до 103,14 долара към 21:00 часа българско време.

От Apple са поръчали на доставчиците да продължат производството на части за iPhone 6s и 6s Plus през първите три месеца на 2016 г., на нивата, валидни за предшестващите ги модели година по-рано. Запасите от новите модели, представени през септември 2015 г. обаче се натрупали в складовете на търговците от Китай и Япония до Европа и САЩ на фона на сравнително скромни продажби. Потребителите не видели особено голямо подобрение спрямо предишното поколение iPhone, а пък поскъпването на долара доведе до покачване на цените на смартфона в развиващите се икономики, пише Nikkei Asia Review.

Заради това производството ще бъде понижено, за да могат търговците да продадат сегашната складова наличност. Очаква се производството да се върне към нормални нива през второто тримесечие.

Компаниите, които вероятно ще бъдат засегнати са Japan Display, Sharp, LG Display, Sony, както и производителите на електронни части TDK, Alps Electric и Kyocera.

„Бизнесът трябва да се подготви за потенциален спад на годишна база в производството на iPhone през 2016 г.“, казва Ясуо Накане, старши анализатор в Mizuho Securities.

Bloomberg припомня, че Apple намали производството на iPhone през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още